Åtgärderna för att minska smittspridningen av coronaviruset har fått stora konsekvenser för det vardagliga livet. Men Johan Giesecke, virusexpert och rådgivare till WHO, tror inte att viruset är värre än en vanlig säsongsinfluensa. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Virusexpert: Som en svår influensasäsong

Uppdaterad
Publicerad

Många i Sverige kan vara smittade av coronaviruset utan att veta om det, tror Johan Giesecke, virusexpert och rådgivare till WHO.
Sjukdomen i sig och dess hälsoeffekter kan dock visa sig vara jämförbara med en vanlig influensa.
– Jag tror att den är som en svår influensasäsong, säger Johan Giesecke.

Coronaviruset har lett till historiska åtgärder som har fått stora konsekvenser i det vardagliga livet.

Men ser man till hälsoeffekterna kan viruset visa sig vara som en vanlig säsongsinfluensa, tror Johan Giesecke som påpekar att 500 till 2 000 personer dör av influensa varje år.

– Jag tror att den är som en svår influensasäsong. Jag tror att det är jämförbart med det, säger han.

Samtidigt tycker han inte att åtgärderna runtom i världen för att stoppa smittspridningen handlar om en överreaktion.

– Man ska alltid ta höjd för att det kan bli mycket värre än vad man egentligen tror att det ska bli. Det tycker jag att man har en skyldighet att göra.

Stort mörkertal

Johan Giesecke tror att många i Sverige är smittade utan att veta om det.

– Den här sjukdomen sprids väldigt snabbt och den ger ofta inga, eller väldigt milda, symtom. Så man ser inte de fallen som finns i samhället.

Det viktigaste man ska göra som privatperson just nu är att stanna hemma så fort man känner symtom, enligt Johan Giesecke.

– Den viktigaste åtgärden vi kan göra i det här landet är att om man känner sig sjuk på morgonen, har ont i halsen, är snuvig eller har lite feber, så ska man stanna hemma. Om alla gjorde det skulle den här epidemin vara slut på ett par veckor.

”En dålig åtgärd”

Storbritannien har fattat beslut om att stänga alla skolor till följd av coronaviruset. Sverige och Storbritannien har i stora drag haft en liknande strategi för att hantera coronaviruset. Men att stänga alla skolor är inte rätt väg att gå, enligt Johan Giesecke.

– Det är en dålig åtgärd som ställer till så mycket annat i samhället. Det finns en miljon barn i Sverige som är mellan 0 och 10 år gamla. De behöver tillsyn, om man stänger skolorna så att en av deras föräldrar måste vara hemma så kommer det att få enorma effekter.

Uppdatering: Efter att artikeln publicerats har det framkommit att Johan Giesecke även har haft ett konsultuppdrag som senior expert för Folkhälsomyndigheten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet