Foto: Filip Huygens/SVT

Internt bråk inom de ”gula västarna”

Uppdaterad
Publicerad

Under flera helger i rad har de ”gula västarna” demonstrerat mot president Emanuel Macron och hans politik. På lördag fortsatte de våldsamma protesterna mot regeringen – men också internt mellan olika grupper av demonstranter.

Demonstrationerna var ursprungligen en protest mot planerade prishöjningar på fossila bränslen, något som regeringen senare drog tillbaka. Men rörelsen har sedan dess vuxit och utvecklat sig till en allmän missnöjesyttring mot Macron.

Bråk mellan demonstranterna

Ofta har protesterna urartat i våldsamma bråk mellan demonstranter och poliser men under lördagen uppstod även interna bråk bland demonstranter. SVT:s Europakorrespondent befann sig uppe på en balkong när han bevittnade ett slagsmål på gatan nedanför.

– Vi stod uppe på balkongen när det uppstod ett bråk i den där gruppen. Några killar skriker åt en annan att han är en ”vandal” och de andra med gula västar pekar ut en eller flera som har infiltrerat gruppen och som de upplever bara är där för att sabotera och då blev det bråk, säger Christoffer Wendick.

Vill inte förknippas med bråkstakare

Vidare berättar SVT:s reporter att han har pratat med demonstranter som vill ta avstånd från våldsamma personer som infiltrerar grupperna.

– Många av dem vi pratat med, som är demonstranter, har tagit avstånd från dem som är där för att plundra och vandalisera. De gula västarna har blivit måna om att inte framstå som vandaler, speciellt sedan det urartade förra helgen.

– Det har uppstått en situation där de försöker distansera sig själva från dem som krossar skyltfönster och plundrar butiker. De allra flesta vill inte förknippas med det, säger Christoffer Wendick.

Bråket trappades ner

Lördagens internbråk mellan olika grupper tog slut snabbt när de anklagade personerna tog skydd hos ett par polismän som dök upp vid platsen.

Vilka är det då som bråkar med poliserna egentligen?

– Av vad jag ser så tar de gula västarna avstånd från personerna som är där för att enbart förstöra. Det verkar ha blivit fler och fler svartklädda personer, fler unga killar som provocerar poliserna och bråkar med dem, säger Christoffer Wendick.

Tror du att protesterna kommer fortsätta? 

– Många trodde i början att det skulle vara en enda manifestation men nu har det blivit fyra och det kan mycket väl fortsätta. Nu kommer julhelgerna och det är lite speciellt så vi får se om de utlyser en till demonstration eller avvaktar, säger han.

Se bråket mellan demonstranterna i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.