Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Våldsamma sammandrabbningar mellan demonstranter och polis sker runt om i Irak.

Minst nio döda i demonstrationer i Irak

Uppdaterad
Publicerad

Protesterna i Bagdad och andra städer i Irak växer i styrka. I al-Nasiriyya i södra Irak förekommer skottväxling mellan polis och demonstranter. Myndigheterna har kallat in säkerhetsstyrkor för att återfå kontrollen och infört utegångsförbud i Bagdad.

Under onsdagen, den andra dagen av växande protester förvärrades läget i al-Nasiriyya. Irakiska antiterrorstyrkor beordrades ut på stadens gator sedan ”polis förlorat kontrollen över läget”, rapporterar nyhetsbyrån Reuters och citerar poliskällor. Sent på onsdagskvällen meddelade Iraks premiärminister Adel Abdul Mahdi att ett utegångsförbud införs i Bagdad. Enligt uppgifter till nyhetsbyrån AP ska tillgången till internet strypts i landet, och flera meddelandetjänster har blockerats.

”Alla fordon och personer är helt förbjudna från att röra sig i Bagdad från och med klockan 05 i dag, torsdag, och tills vidare”, säger han i ett uttalande.

Minst nio personer har dödats under de två dagarna av demonstrationer i ofta spontana samlingar mot regeringen och premiärminister Adil Abd al-Mahdi. I al-Nasiriyya dödades en polis och en demonstrant på onsdagskvällen, skriver nyhetsbyrån AFP.

Gröna zonen avstängd

Under den andra dagen av protester samlades de första demonstranterna redan på morgonen på ett tiotal ställen i huvudstaden där de snart mötte kravallutrustad polis. Demonstranterna började sedan söka sig till Tahrirtorget i centrala Bagdad, medan polis försökte stoppa dem från att gå över floden Tigris och till Gröna zonen där regeringsbyggnader och ambassader ligger.

Protester bröt även ut i flera andra städer, däribland Basra och al-Najaf, enligt jordanska tidningen al-Hadath.

Kravallpolis svarar på demonstrationerna med att skjuta i luften för att skingra folkmassorna, ibland med skarp ammunition. Även vattenkanoner och tårgas sattes in för att mota demonstranter.

Vittnesmål och bilder från nyhetsbyråernas fotografer visade hur skadade förs bort från sammandrabbningar med säkerhetsstyrkor.

Internettillgången blockerades i delar av Irak, bland annat i Bagdad på onsdagskvällen, enligt Reuters.

– Här i Bagdad har vi hört skottlossning och sirener under hela kvällen, säger al-Jaziras reporter Imran Khan som befinner sig i huvudstaden till mediebolaget.

Han tillägger att ingen direktrapportering tillåts från de områden där protesterna sker.

Stor arbetslöshet

De växande protesterna springer ur ett missnöje över utvecklingen i Irak där en fjärdedel av de unga är arbetslösa, korruption hämmar tillväxten och den oljerika staten står och stampar.

Två år efter den militära segern över terrorrörelsen IS och i en tid av åtminstone tillfälligt lugn hoppas Iraks invånare kunna njuta fredens framgångar.

Men för många har utvecklingen stagnerat, för vissa har läget försämrats. Korruptionen anses genomsyra de ledande samhällsskikten. Av årets budget på 106 miljarder dollar går 19 procent till säkerhetsfrågor och 14 procent till oljedepartementet. Utbildning, hälsovård och återuppbyggnad får 8 procent.

Så när de spontana demonstrationerna började växa i styrka i tisdags, sågs skanderandet av paroller som ”ned med regimen” snarast som en protest mot hela den politiska eliten, skriver Reuters.

– De förnyade protesterna i Bagdad och säkerhetsstyrkornas våldsamma svar är tecken på att många förkastar det politiska etablissemanget och dess förmåga att förbättra livsbetingelserna trots en stor budget, säger den ekonomiske analytikern Ahmad al-Mumin till Reuters.

Kontakter krävs

Säkerhetsstyrkornas agerande kritiseras av president Barham Salih, som sent på tisdagskvällen sade att fredliga protester är en rättighet för irakiska medborgare. Inrikesminister Saad Maan uppgav samtidigt enligt statliga medier att ”infiltratörer” står bakom våldet.

Men problemet är djupare än gatuprotesterna i Bagdad och andra irakiska städer.

– Jobb finns bara för dem som har goda kontakter med militären eller de mäktiga religiösa, politiska partierna, säger Salam Jafaar som har examen från en teknisk högskola, till Reuters.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer