Irans president Hassan Rohani talar under en ceremoni på flygplatsen i Teheran den 18 juni. Foto: TT/AP

Iran säger sig ha skjutit ner amerikansk drönare

Uppdaterad
Publicerad

Irans revolutionsgarde uppger att de har skjutit ner en amerikansk drönare i provinsens Hormuzgan. En befälhavare inom revolutionsgardet säger till AP att Iran inte vill ha krig, men att landet är ”redo för krig”.

USA dementerar att landet haft någon drönare i området.

– Ingen amerikansk farkost opererade i iranskt luftrum i dag, säger Bill Urban, talesperson för den amerikanska militärledningen Centcom.

En amerikansk högt uppsatt källa säger till Reuters att en amerikansk militärdrönare skjutits ned i internationellt luftrum av en luftvärnsrobot över Hormuzsundet.

Spänt läge mellan länderna

Det politiska och militära läget mellan Iran och USA har blivit allt mera spänt under senare tid. Läget spändes ytterligare genom att USA försöker skapa en internationell samsyn om att Iran ligger bakom förra veckans attacker på två tankerfartyg i Omanbukten, och även ett angrepp mot fyra tankrar utanför Förenade arabemiraten den 12 maj.

Iran förnekar inblandning i händelserna.

Söker inte konfrontation

Under onsdagen uppgav Irans säkerhetsråd att det inte söker någon militär konfrontation med USA, enligt den statliga iranska nyhetsbyrån IRNA. Samtidigt uppgav president Rohani att Iran inte kommer att förhandla med USA under press.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.