Foto: TT

It-experter varnar för att skicka pengar med mobilen

Publicerad

Över tre miljoner svenskar använder i dag betaltjänsten Swish och fler än 150.000 nya användare ansluter sig varje månad, men experter varnar för att skicka pengar med mobilen – telefonernas säkerhet är för dålig.

Swish innebär att du kan skicka pengar med mobiltelefonen till en betalningsmottagares konto bara genom att slå dennes mobilnummer. Förutsättningen är att båda är anslutna till funktionen. Tio banker i landet är anslutna till systemet som i reklamen anger det som ett säkert, enkelt och snabbt sätt att till exempel betala för varor, överföra pengar till vänner, företag och organisationer som är anslutna till Swish.

– Det är ett enkelt sätt att skicka och ta emot pengar, som passar vår kultur. Det menar swishanvändaren, Fredrik Benedicto.

– Det är enkelt att till exempel dela upp betalningar mellan kompisar, säger swishanvändaren Rebecka Engstrand.

Manar till stor försiktighet

Men den populära tjänsten har säkerhetsbrister. Det menar flera it-experter som SVT talat med, och som nu manar till stor försiktighet med användandet av mobiltelefonen när man skickar pengar.

– Det är större risk att använda telefonen i jämförelse med en stationär dator eller laptop. Säkerheten i mobilen är mycket sämre eftersom du bara använder fyra siffror när du ska logga in, mot på en dator där du kan använda betydligt längre lösenord där man kan blanda siffror, bokstäver och specialtecken. Därför är det mycket lättare att ta sig in i en mobiltelefon, säger it- och säkerhetsexperten Joakim von Braun.

Används för bedrägerier

Hos polisen har man sett att Swish också används för att begå grova brott. I en nyligen avkunnad dom dömdes en gärningsman till fyra års fängelse för att bland annat ha lurat en förståndshandikappad att skaffa mobiltelefon och ett abonnemang. Bedragaren har därefter knutit den handikappade personens telefon till Swish och kunnat lura brottsoffret att skriva på lånehandlingar där lånen har gått in på den handikappades konto. Sedan har gärningsmannen fört över hundratusentals kronor från brottsoffrets konto till sitt eget via swishfunktionen.

Hos Swish menar man att tjänsten är säker men att man nu kommer att ta till sig den kritik som framförts.

– Nu ska vi lyssna och ta till oss kritiken och låta våra egna it-experter prata med kritikerna för att få ett system som är så säkert som möjligt, säger Henrik Bergman styrelseordförande för GetSwish AB.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.