”Jag är orolig för att vårdpersonal kommer att bli svårt sjuk”

Uppdaterad
Publicerad

Skyddutrustning för vårdpersonal kan snart komma att ta slut varnar vårdförbundet, samtidigt som oron för att bli smittad av coronaviruset ökar hos de som arbetar inom vården.

– Jag är orolig för att vårdpersonalen kommer att bli svårt sjuk eller att personal dör, säger Erik Salaneck, infektionsläkare på Akademiska sjukhuset.

Erik Salaneck som är infektionsläkare uttrycker oro för att man tummar på säkerheten för svensk vårdpersonal. Han menar att region Stockholm valt nivån på skyddsutrustning baserat på spridningsmekanismer hos säsongsinfluensa.

– Jag är orolig för att vårdpersonalen kommer med de här väldigt lindriga skyddsåtgärderna att de kommer att bli sjuka och dö. Det ser vi pågå i Italien just nu, säger Erik Salaneck.

I videospelaren svarar hälso- och sjukvårdsdirektören i Region Stockholm Björn Eriksson och Socialstyrelsens generaldirektör Olivia Wigzell på frågorna om vårdpersonalens skyddsutrustning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet