Foto: SVT

”Jag hotade inte att avgå”

Uppdaterad
Publicerad

Miljöpartiet har KU-anmält statsministern för att klimatbiståndet tagits från biståndsbudgeten – ett löftesbrott menar MP. Miljöminister Lena Ek pressades bland annat på den frågan.

Dagen innan miljöminister Lena Ek åkte till klimatmötet i Doha i Qatar kom hon till Agenda för att intervjuas av programledaren Camilla Kvartoft.

Förväntningarna inför mötet är låga bland de flesta som följer den globala klimatpolitiken.

-Vi måste avsluta de gamla förhandlingarna som har legat oavslutade i åratal, sade Lena Ek.

-Vi måste också få Kyotoprotokollets andra period på plats. Det är det enda stället där världen har legalt bindande löften om att plocka ned klimatgasutsläppen, sade hon.

-För det tredje måste vi börja jobba med det som ska bli världens nya klimatregim.

Förhandlingarna om det nya avtalet, som är tänkt att börja gälla 2015, har ännu inte påbörjats. Det talas ännu bara om en ”arbetsplan”.

Trots att det går så trögt tror Lena Ek att man kommer att leva upp till målet att världens temperatur inte ska höjas mer än två grader.

-Det finns länder som går före. Det finns företag som går före, liksom regioner och stora städer, sade miljöministern.

Hon sade att ”det är allvar nu” samtidigt som hon medgav att Kyotoprotokollet, det enda som är bindande just nu, bara täcker femton procent av utsläppen.

-Åttiofem procent måste vi ta på annat sätt, sade Lena Ek.

Regeringen halverar klimatbiståndet

En annan viktig fråga i Doha är hur den rika delen av världen hjälper de fattiga länderna men svenska regeringen har halverat klimatbiståndet i årets klimatbudget.

Lena Ek fick frågan hur hon som miljöminister kan gå med på det.

-Alla har inte hållit sina löften från Köpenhamnsmötet men Sverige har betalat in mest per capita – och pengarna är inbetalade, svarade hon.

-Det var frågan om en snabbstartsfinansiering som skulle räcka till årsskiftet. Nu går det ned till normal nivå. Vi har en halv miljard kronor som går in i FN-fonder för klimatanpassning, som bland annat går till stödåtgärder till de fattiga länderna.

”Jag hotade inte avgå”

När hon åter fick frågan varför hon gått med på att halvera klimatbiståndet medgav hon att det var ett nedrlag för hennes parti. 

-Det är väl ingen hemlighet att Centerpartiet hade velat ha en förlängning, sade hon.

Enligt vissa källor ska förhandlingarna mellan finansminister Anders Borg och miljöministern var så hårda att det var tal om att Lena Ek skulle lämna sin ministerpost.

Det var inte så att du hotade att avgå när finansministern drog ned på klimatbiståndet?

-Nej, så var det inte. Det är alltid en förhandling i regeringen.

Finns det en splittring i regeringen när det gäller klimatpolitiken?

-Olika partier har olika syn men vi har faktiskt haft en klimatstrategi hela vägen fram som alla partierna ställt upp på.

Alla larmar ju om att det ser värre ut för klimatet. Vad är då argumentet för att svenska regeringen halverar klimatbiståndet?

-Det var en snabbstartsumma som skulle hjälpa till att få investeringarna att komma igång, sade Lena Ek.

Men behovet kan väl knappast ha minskat?

-Vi lägger en halv miljard på FN:s klimatfonder. Vi fortsätter naturligtvis inom biståndssidan.

-Arbetet inom regeringen är så fördelat att biståndsfrågor hanteras av biståndsminsitern, sade Lena Ek som svar på frågan om varför klimatbiståndet tagits från biståndsbudgeten.

-Om du vill ha en biståndsdebatt får du bjuda in biståndsministern.

För att se hela intervjun där Lena Ek pressas om klimatbiståndet klicka på bilden längst upp i artikeln!

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Klimatmötet i Doha

Mer i ämnet