Jan Björklund (FP), partiledare, och Tomas Tobé (M), partisekreterare, kritiserar att regeringen vill ge kommuner vetorätt mot etableringen av nya friskolor.

Jan Björklund: Oacceptabelt

Uppdaterad
Publicerad

Folkpartiets Jan Björklund anser att ett införande av ett kommunalt veto mot friskolor kraftigt kommer att minska föräldrars valfrihet i Sverige. Han kallar regeringens förslag för oacceptabelt.
– Dessutom är det ett tydligt brott mot den friskoleöverenskommelse som vi gjort mellan partierna, säger han till SVT Nyheter.

Kommuner ska i fortsättningen ha vetorätt mot etableringen av nya friskolor. Det förslaget kom från regeringen i dag. Folkpartiets partiledare Jan Björklund tror att det kommer att innebära att många rödgrönstyrda kommuner i praktiken kommer att förbjuda friskolor.

– Det kommer att kraftigt minska föräldrars valfrihet i Sverige. Det är dessutom ett tydligt brott mot den friskoleöverenskommelse som vi gjort mellan partierna. Det här är oacceptabelt, säger han till SVT Nyheter.

Hur ser du på att de rödgröna inte sa något om det i valrörelsen?

– Tyvärr är det vanligt att vi nu får en hel del besked från den nya regeringen som de inte sade före valet.

Björklund säger dock att förslaget från regeringen var väntat, eftersom statsminister Stefan Löfven (S) aviserat överenskommelsen med Vänsterpartiet efter valet. Men han anser att regeringen avsiktligt låtit dagens förslag passera under radarn.

– De är väl rädda för att få en kritisk debatt, det är kanske därför de smyger ut beskedet på en onsdagkväll i  påskveckan så att ingen ska kunna reagera, säger han.

Jan Björklund hävdar ju att ni försökt dölja det här beslutet genom att ni bara berättade en del i utredningsdirektivet?

– Jag har lite svårt att tro att Jan Björklund skulle ha drabbats av minnesförlust sedan den 6 oktober. Då var han väldigt kritisk när vi presenterade att vi som regering tänkte gå vidare med att alla skolor ska drivas av ett utbildningsuppdrag och inte att man ska tjäna pengar, säger utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) till SVT Nyheter.

”Försöker mörka impopulär politik”

Moderaternas partisekreterare Tomas Tobé kallar regeringens förslag för det definitiva slutet för friskoleuppgörelsen.

– Vi kommer nu att samla Alliansen och Sveriges föräldrar för att stoppa detta förslag, säger han till SVT Nyheter.

Regeringen lyfte tidigare onsdagen fram att man vill avskaffa friskolornas egna köer för att i stället ha en gemensam kö för samtliga skolor. Man nämnde inte att man även vill se att kommuner får rätt att neka etableringen av nya friskor. 

– Regeringen försöker mörka impopulär politik och vågar inte se föräldrarna till de 200 000 elever som går i friskolor i ögonen, säger Tobé till SVT Nyheter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.