Foto: Skärmdump Twitter/ TT

Jan Björklund till Sara Skyttedal: ”Man ska vara varsam med orden”

Publicerad

”Quislingar” var ett ord som profilerade KD-polikern Sara Skyttedal använde för att beskriva Centerpartiets beslut att svika Alliansen och släppa fram en rödgrön regering. Nu slår Liberalernas Jan Björklund tillbaka mot jämförelsen med en ökänd nazistmedlöpare:
– Man ska vara varsam med orden, twittrar han.

Beskedet om att C-ledaren Annie Lööf är redo att släppa fram Stefan Löfven som statsminister väckte vrede på många håll. En av de som reagerade argast var Sara Skyttedal, Kristdemokraternas toppkandidat i vårens val till EU-parlamentet.

”Klåpare. Bedragare Quslingar. Vi glömmer aldrig”, twittrade Skyttedal tillsammans med en bild på en valaffisch med Annie Lööf när uppgörelsen blev känd.

Just jämförelsen med den norske politikern Vidkun Quisling, som samarbetade med nazisterna under den tyska ockupationen, väckte många reaktioner. På lördagen även från Liberalernas Jan Björklund:

Foto: Skärmdump Twitter

”Min mor flydde till Sverige undan Vidkun Quisling och hans norska nazistkollaboratörer. Man ska vara vaksam med orden”.

Lööf: Sorgligt att höra

Även Annie Lööf beklagar Skyttedals uttalande, men är noga med att betona den goda relationen med Kristdemokraterna.

– Det är ju överord som är sorgliga att höra. Samtidigt är det viktigt att säga att det får stå för dem. För mig är det viktigt att ha fortsatt goda kontakter med Alliansens fyra partier, säger Lööf till SVT Nyheter.

”Modern tolkning”

På lördagen förklarade Sara Skyttedal, som är kommunalråd i Linköping, sitt val av ord.  Men hon tog inte tillbaka det.

”Jag uppfattar den moderna tolkningen av ordet quisling blivit synonymt med förrädare. Något som tydligen delas av en av Sveriges främsta historiker”, skrev hon, med hänvisning till en artikel av Lundaprofessorn Dick Harrison.

Foto: Skärmdump Twitter

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Regeringsbildningen

Mer i ämnet