Joe Biden och Fumio Kishida på en pressträff i Tokya den 23 maj 2020. Foto: Joe Biden och Fumio Kishida på en pressträff i Tokya den 23 maj 2020.

Japan överväger ”betydande” satsning på försvaret

Uppdaterad
Publicerad

Japan kommer att utforska olika sätt att stärka sin militära försvar. Det enligt premiärministern Fumio Kishida vars möte med USA:s president Joe Biden till stor del fokuserat på Kina.

Kishida gjorde uttalandet på en presskonferens tillsammans Joe Biden som gästat landet för första gången sedan han tillträdde som USA:s president.

En sådan satsning, la Kishida till, skulle innebära en “betydande” utökning av landets försvarsbudget.

Vid pressträffen sa Kishida att Biden försäkrat honom om att USA stöttar Japans önskan att bli en permanent medlem i FN:s säkerhetsråd – där Kina i dag har en permanent plats.

Samtalen under Bidens besök berörde i stor utsträckning Kinas roll i regionen. På en direktfråga från en journalist om huruvida Biden var ”villig” att blanda sig i militärt för att försvara Taiwan svarade han ja.

Taiwan är en känslig nyckelfråga i regionen eftersom Kina inte erkänner örikets självstyre.

Enligt Reuters ska flera av Bidens tjänstemän ha sett frågande ut när presidenten gjorde sitt uttalande om Taiwan – en av dem sa senare till Reuters att USA inte har ändrat sin policy om ”strategisk ambiguitet” -  förenklat att USA stöttar Taiwan på flera sätt utan att förplikta sig vid en eventuell konflikt.

I en debattartikel i Washington Post 2001 skrev Biden själv att det finns en ”stor skillnad mellan att ge oss själva rätten att använda våld och att binda oss till att komma till Taiwans försvar”.

Taiwan

  • Taiwan består av en stor och några mindre öar i Stilla havet öster om det kinesiska fastlandet
  • I praktiken fungerar Taiwan som en självständig stat
  • Erkänns endast av ett fåtal andra länder
  • Kinesiska nationalister tog makten 1949 efter att ha förlorat inbördeskriget mot kommunisterna
  • Kina gör anspråk på Taiwan som en av sina provinser

Källa: Utrikespolitiska institutet, UI

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.