Överbefälhavare Micael Bydén och kung Carl XVI Gustaf var några av de som deltog i firandet. Foto: SVT/TT

Jasplan och kunglig ceremoni på veterandagen

Publicerad

Sedan tre år hissas den svenska flaggan den 29 maj för att fira landets veteraner. Så även i år, även om mycket av firandet sker i digitala kanaler.

Försvarsmakten sänder det officiella firandet på sin Youtubekanal, live från Amfibieregementet och Berga slott i Haninge, söder om Stockholm.

Flera fältartister, bland annat Jill Johnson och Petra Wahlgren, uppträder under högtidlighållandet tillsammans med Livgardets Dragonmusikkår och Arméns musikkår. Firanden sker även på flera andra platser i landet.

Kung Carl XVI Gustaf och prins Carl Philip deltog tillsammans med överbefälhavare Micael Bydén i en ceremoni för svensk myndighetspersonal som tjänstgjort utomlands, genom att traditionsenligt lägga en krans på veteranmonumentet Restare på Gärdet i Stockholm. De som stupat hedrades under dagen med en formationsflygning av Jas 39 Gripen över Stockholm. Även invånare i Göteborg och Lidköping har kunnat speja upp för att se en överflygning under veterandagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.