Foto: TT

Jobba natt – inte så farligt för hälsan som man tidigare trott

Uppdaterad
Publicerad

Det är inte så farligt som man tidigare trott att arbeta på natten, visar ny forskning.
– Det verkar som om nattarbetare inte behöver oroa sig för hälsan, säger professor Torbjörn Åkerstedt på Stressforskningsinstitutet vid Stockholms universitet.

Studien har inte hittat många tydliga effekter på hälsan vid nattarbete. Sömnforskaren Torbjörn Åkerstedt har gått igenom samlad forskning och kommit fram till att dödligheten inte är mycket högre bland nattarbetare än bland befolkningen i övrigt, skriver Sydsvenskan.

Hjärt- och kärlsjukdomar har inte alls samma solklara koppling till nattarbete som vi trodde från början. Risken kan ha minskat, säger Torbjörn Åkerstedt vid Karolinska institutet, till tidningen.

Kan bero på bättre villkor

Han säger att det kan bero på att nattarbetare har fått bättre villkor.

LÄS MER: Sjuksköterskor som jobbar natt får kortare arbetstid

Cancerrisken ökar inte, men vissa andra sjukdomar är vanligare bland nattarbetare, till exempel MS för personer som arbetat natt under sena tonåren. En studie visar på att det också finns förhöjd risk för diabetes typ 2, men Åkerstedt påpekar vissa brister i den studien.

Personer som alltid jobbar dag, och de som alltid jobbar natt, svarar mest positivt på frågan om hur de mår. Mest negativt svarar personer som arbetar skift och har olika arbetstider olika dagar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer