Tidigare statsepidemiologen Johan Giesecke som beskriver den brittiske epidemiologen Neil Ferguson som ”arrogant”.

Johan Giesecke om brittisk expert: Arrogant

Uppdaterad
Publicerad

Enligt den brittiske epidemiologen Neil Ferguson kommer antalet döda i Sverige till följd av coronaviruset snart att börja stiga kraftigt.

Men det tror inte den tidigare statsepidemiologen Johan Giesecke som beskriver Ferguson som ”arrogant”.

Neil Ferguson arbetar vid Imperial College London och det var hans rapport som visade att 250 000 britter skulle dö om Storbritannien inte vidtog kraftfullare åtgärder mot coronaviruset, vilket resulterade i den ”lockdown-strategi” som Storbritannien fortfarande lever under.

Den tidigare statsepidemiologen Johan Giesecke tycker dock att rapporten överdriver virusets farlighet, och det var när Neil Ferguson på den brittiska tv-sajten Unherd, som sänder nyheter relaterade till pandemin, fick en chans att svara på kritiken som han kom med den beska profetian att antalet döda i Sverige snart kommer att börja stiga kraftigt. Under intervjun pressades Neil Ferguson också på slutsatserna i sin egen rapport, som fått så stor påverkan på miljoner britters liv.

-Jag känner honom lite och han är normalt sett ganska arrogant, men jag har aldrig sett honom så spänd och nervös som under den intervjun, säger Johan Giesecke.

Tror på nergång

Johan Giesecke vidhåller dock sin kritik mot rapporten, att den överskattar faran med viruset och att Storbritanniens reaktion är överdriven.

-Ferguson modifierade en del ganska raka uttalanden, men verkar fortfarande tro att dödligheten ligger någonstans på knappt en procent, medan jag tror att den i själva verket är betydligt lägre, kanske så liten som 0,1 procent, säger Johan Giesecke.

Kommer antalet döda i Sverige att stiga kraftigt?

-Nej, jag tror tvärtom att antalet kommer att gå ner, även om det kan komma att gå upp något sedan, när vi får en topp i Västra Götalandsregionen eller Skåne.

Därutöver, säger han, fungerar sjukvården på det stora hela som den ska. Målet, att hålla nere smittspridningen så att sjukvården mäktar med, tycks ha lyckats, menar han.

-Ecmo (en form av högspecialiserad intensivvård) är fullt, men i övrigt fungerar sjukvården och intensivvården. Inom äldrevården har vi problem, men det vi lär oss nu är att nästan inget annat land klarat av att stoppa smittspridningen till ålderdomshemmen, säger Johan Giesecke.

Stängda gränser

England, Skottland, Wales, Belgien, Nederländerna, Irland, Spanien, Frankrike och Italien. I alla dessa länder finns också en mer eller mindre stor smittspridning inom äldreomsorgen. Norge är ett undantag, men de har mindre enheter i sin åldringsvård, enligt Giesecke.

Varför drabbas äldrevården?

-Det räcker med ett enda misstag för att smittan ska komma in på ett ålderdomshem. Det säger något om hur smittsam den här sjukdomen är. De allra flesta kommer att drabbas av den, men 99 procent får bara milda symtom. Om du är gammal, däremot, kan den vara farlig.

Men Nya Zeeland har lyckats stoppa smittan helt, eller?

-Ja, det verkar så. Men vad ska de göra nu? För att hålla landet virusfritt måste de behålla sina gränser stängda. Alla som reser dit måste sitta i karantän i 14 dagar innan de släpps in i landet, och om det inte kommer något bra vaccin måste Nya Zeeland ha kvar karantänen länge. Mycket länge...

Uppdatering: Efter att artikeln publicerats har det framkommit att Johan Giesecke även har haft ett konsultuppdrag som senior expert för Folkhälsomyndigheten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.