Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Inga fler barn ska bli skärmslavar” – hör Johan Pehrsons (L) tal på Almedalen. Foto: TT

Johan Pehrson (L): ”L vill ha en skärmfri förskola”

Uppdaterad
Publicerad

I sitt tal på Amedalsveckans sista dag yrkar Liberalernas partiledare på fler pappersböcker i skolorna, en friskolereform, och ett utökat samarbete med EU.

Liberalernas partiledare fokuserar på skolpolitiken i sitt tal på Almedalsscenen i Visby. Framför allt vill han se ett stopp på skärmar i förskolan.

– Liberalerna vill att huvudregeln ska vara en skärmfri förskola. Därför kommer vi ändra i förskolans läroplan för att få bort skärmarna, säger han.

Almedalen 2023

I förskolans läroplan står bland annat att skolan ska ansvara för att varje barn får använda digitala verktyg på ett sätt som stimulerar utveckling och lärande. Det står också att utbildningen ska ge barnen förutsättningar att utveckla digital kompetens genom att ge dem möjlighet att utveckla en förståelse för den digitalisering de möter i vardagen.

Liberalerna vill alltså göra skärmfri undervisning till en huvudregel i förskolans läroplan.

Återbetalningskrav för friskolor

Han vill också ändra förutsättningarna för friskolorna, och säger bland annat att skolor ska kunna mötas av böter och återkrav om utbildningen inte håller måttet.

– Friskolebranschens frontfigurer menar att vi går vänsterns ärenden. Men det gör vi inte. Om det är någonting vi gör, så går vi elevernas och lärarnas ärende.

Driver frågan om euro

Vidare tar Pehrson upp att L vill se ett starkare samarbete mellan Sverige och EU. Bland annat vill de att Sverige ska byta från svensk krona till euro.

– Det är dags att byta från en svag valuta till en stark valuta, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Almedalen 2023

Mer i ämnet