Foto: TT

Kaffe förgiftar glupska fåglar

Uppdaterad
Publicerad

Kaffe är bra för komposten heter det. Men se upp. Flera godsaker för soporna är livsfarliga för fåglarna. En kopp kaffe kan döda fyra kajor.

– Framför allt är det koffeinhaltiga livsmedel som choklad, kaffe och te som är skadliga för fåglarna men även avokado, säger Caroline Bröjer, statsveterinär på Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA).

Kråkfåglarna mumsar i sig det mesta och koffein tog nyligen död på ett hundratal hungriga kajor i Helsingborg.

– Det troligaste är att de har hittat en godsak i någon sopa som varit indränkt i kaffesump, säger Åke Lindström, professor i zooekologi vid Lunds universitet.

För att undvika att ta död på fåglarna rekommenderar SVA att hålla koll på soporna och inte förvara dem så att fåglarna kommer åt. Flera internationella fall visar vikten av att inte lämna godsaker framme.

– Det finns ett fall av chokladförgiftning i Nordamerika där ett helt gäng gäss kommit åt en stor mängd kakmix. Vid obduktionen var de helt fulla av choklad, säger Bröjer.

Mestadels är dock människans närvaro till godo för de allätande korpfåglarna, enligt Lindström.

– Det är utan tvivel så att de gynnas av att vara nära människor. De är bland de mest allätande fåglar vi har, ligger där en överkörd kanin så tuggar de i sig den.

Fakta: Giftigt koffein

  • Koffein finns naturligt i kaffe, te och kakao. En kopp kaffe innehåller runt 100 milligram koffein.
  • För en vuxen person som väger 60 kilo krävs runt tolv koppar kaffe för att ge lindrig förgiftning.
  • Den dödliga dosen koffein för fåglar är inte exakt känd, men tros ligga runt 100 milligram koffein per kilo kroppsvikt.
  • Koffein tillsätts i flera livsmedel som exempelvis läsk och energidryck.
  • För mycket koffein kan leda till magbesvär, kräkningar, ångest, yrsel och hjärtklappning.

Källa: Livsmedelsverket, SVA, Jägarnas riksförbund

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.