Rykten talar om Googles återkomst i Kina i en censurerad version. Foto: Aly Song/Reuters/TT

Uppgifter: Google planerar censurerad sökmotor i Kina

Uppdaterad
Publicerad

Uppgifter har läckt från Google om att företaget håller på att ta fram en censurerad version av söktjänsten i Kina.

Sökord som mänskliga rättigheter, yttrandefrihet och demokrati ska inte kunna ge träffar, enligt ett arbetsdokument som nättidningen The Intercept har tagit del av.

Det hemliga projektet går under kodnamnet Dragonfly och en testversion av söktjänsten för mobiler har tagits fram av programmerare från den amerikanska internetjätten. Den ska redan ha blivit demonstrerad för den kinesiska staten, skriver tidningen The Intercept.

I linje med Kinas censur

Ett samarbete ska även ha upprättats mellan företrädare från Google och Kinas myndigheter för att se till att sidvisningar går i linje med landets censur av det fria ordet. Tidningen påstår att personer med insyn i Googles planer att plattformen är tänkt att släppas kommande sex till nio månaderna.

Exempel i dokumentet är att länkar till BBC News och onlineencyklopedin Wikipedia inte kommer att visas. Tjänsten kommer även filtrera bort sökningar på religion, fredliga protester, akademiska studier och politiska motståndare till Kinas kommunistiska parti.

Amnesty: ”Förödande för informationsåldern”

Amnesty International kommenterar uppgifterna till tidningen som förödande för informationsåldern.

– Det kommer sätta en fruktansvärd standard för många andra företag som försöker etablera sig i Kina och underblåsa statens censurerande. När världens största söktjänst underkastar sig den kinesiska statsapparaten kommer att skicka signaler om att det inte finns anledning att ställa krav på förändring, säger Patrick Poon, verksam för Amnesty International i Hong Kong, till tidningen.

*SVT Nyheter har sökt Googles presstjänst för en kommentar som meddelar att man inte svarar på rykten och spekulationer.

Googles verksamhet i Kina

Mellan år 2006 och 2010 användes en censurerad version av Googles sökmotor i Kina. Under den tiden fick de också utstå kraftig kritik från USA för att ha gett efter för den kinesiska statens lagar.

Till slut blev kritiken för mycket och i mars 2010 drog de tillbaka den censurerade sökmotorn. Man förklarade detta med att den kinesiska regeringen försöker förhindra yttrandefrihet, blockera hemsidor och hacka Googles system.

Googles vd ska i juni 2016 ha sagt att han vill tjäna användare världen över, även Kina, och att Google är för alla.

I december 2017 gick Google ut med att de lanserat ett forskningscenter för artificiell intelligens i Beijing. Det följdes i maj 2018 av en app för filhantering för kinesiska användare. Och i juli lanserades ett ”gissa tekningen” spel till en populär social plattform i Kina.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.