Kate Winslet om rollen som Joanna Hoffman i filmen ”Steve Jobs”. Foto: SVT

Kate Winslet: ”En av de svåraste scenerna i min karriär”

Uppdaterad
Publicerad

SVT:s Gomorron Sverige har mött skådespelerskan Kate Winslet inför premiären av storfilmen ”Steve Jobs” om den världskände grundaren av Apple som avled 2011. Hon spelar it-mogulens högra hand Joanna Hoffman.

– I mina ögon var Steve Jobs ett geni, säger hon.

Kate Winslet har tidigare medverkat i filmsuccéer som ”Titanic” och ”The Reader”. I filmen om Steve Jobs spelar hon rollen som hans högra hand, assistent och en av de personer som spenderade mest tid med Apple-grundaren under hans karriär – Joanna Hoffman.

Andra sidor av Jobs

Hon menar att rollen har gett henne en helt ny förståelse för mannen Steve Jobs. 

– I mina ögon var Steve Jobs ett geni, berättar Kate Winslet. Att spela den här rollen har också gett mig en förståelse för mannen Steve Jobs som jag inte hade förut.

– Man har en bild av honom som ond, svår att jobba med och skrämmande, fortsätter hon. Men han var också en pappa och en varm människa som kunde erkänna när han hade fel. Det är det som jag älskar så mycket med filmen, att man får se alla dessa sidor av honom.

Svåraste scenen i karriären

Filmen där Michael Fassbender och med manus av Aaron Sorkin har redan genererat en Golden Globe för bästa kvinnliga biroll för Kate Winslet och gett henne en Oscarsnominering i samma kategori, en kategori där hon tävlar mot svenska Alicia Vikander. Filmen som hyllats av kritiker men som floppade på den amerikanska biomarknaden var ingen lätt match att spela in för den erfarna skådespelerskan Kate Winslet. 

– En av de svåraste scenerna att spela in i hela min karriär är från denna film, berättar hon.

– Det är en svår scen mellan min karaktär Joanna Hoffman och Steve Jobs där hon ifrågasätter hur han behandlar sin dotter Lisa. Jag våndades inför att spela in den scenen redan när jag läste manuset.

Osäkerheten är positiv

Men nervositeten är inte något negativt för Kate Winslet, utan snarare en drivkraft menar hon.

– Om jag inte kände nervositet, rädsla och osäkerhet skulle det inte finnas något att jobba för att överkomma, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.