”Varje dag anmäls 27 våldtäkter. Hur många dagar måste gå innan regeringen börjar agera?” säger Ebba Busch (KD).

KD vill införa kemisk kastrering för våldtäktsmän

Uppdaterad
Publicerad

Kristdemokraterna föreslår rejält höjda straff för sexualbrott och att våldtäktsmän ska kastreras innan de släpps ut. Liknande förslag har vädrats av partiet vid tidigare tillfällen.

– När en våldtäktsdömd man kliver utanför fängelsemurarna så ska han vara kemiskt kastrerad, säger Ebba Busch.

Under fredagen presenterade KD-ledaren ett förslag om hårdare lagstiftning för våldtäkt. Förslaget innebär bland annat att kemisk kastrering ska bli ett villkor för villkorlig frigivning.

– Det kan betyda att om en person som Nytorgsmannen ska kunna bli en fri man ska en kemisk kastrering ha skett innan frigivningen, säger Busch.

Tidigare förslag

KD har tidigare lagt liknande förslag via enskilda ledamöter, och öppnade redan 2017 för kemisk kastrering som straff för sexualbrottslingar. I höstas skrev partiets rättspolitiske talesperson Andreas Carlson en debattartikel i Expressen, där han argumenterade för att det bör utredas som krav för villkorlig frigivning samt att mängdrabatten måste tas bort och straffen för sexualbrott skärpas.

För tjugo år sedan, 2002, föreslog Kristdemokraterna, under den tidigare partiledaren Alf Svensson, villkorad kemisk kastrering av våldtäktsmän och pedofiler. Förslaget fick då inget gehör från de andra borgerliga partierna, rapporterade Svenska Dagbladet.

”Sveriges kvinnor är inte trygga”

Kristdemokraterna uppger också att man vill se ett slopande av ”automatisk villkorlig frigivning”.

Vad gäller strafflängden vill partiet se livstidsstraff för grov våldtäkt mot barn och höja straffet för grov våldtäkt till mellan 10 och 25 år, något som skulle kräva en höjning av maxgränsen för fängelsestraff.

”Sveriges kvinnor är inte trygga”, skriver partiet i ett pressmeddelande. Även att det finns en utbredd ”rädsla för sexualbrott” och att våldtäktsmän ”sprider skräck och förstör liv” för barn. 

Vill öppna kunskapscentrum  

KD vill också upprätta ett nationellt kunskapscentrum för sexuellt våld där personer som upplever att de har ”problematisk sexualitet” kan få stöd. Centret ska även ”kunna administrera kemisk kastrering på frivillig basis till den som oroar sig för oönskade sexuella tankar och impulser och har en tvångsmässig sexualitet”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.