EU minister Ann Linde (S) bör lägga korten på bordet i försvarsutskottet, tycker riksdagsledamoten Mikael Oscarsson (KD). Foto: TT

KD vill kalla Ann Linde till försvarsutskottet

Uppdaterad
Publicerad

Kristdemokraterna vill att EU-minister Ann Linde (S) kommer till Försvarsutskottet i Riksdagen och förklarar sig i turerna kring sin roll i skandalen på Transportstyrelsen. Enligt riksdagsledamoten Mikael Oscarsson (KD) går det inte att utesluta att även hon blir föremål för en misstroendeförklaring i riksdagen. 

Hittills har EU-minister Ann Linde varit ytterst sparsam med att svara på frågor om sin roll i informationshanteringen kring skandalen på Transportstyrelsen.

– Jag anser att det är av högsta vikt att Ann Linde så fort som möjligt kommer till Försvarsutskottet och berättar och lägger alla kort på bordet, säger Mikael Oscarsson till SVT Nyheter.

Kände till IT-bristerna innan Ygeman

På torsdagen framkom det att Ann Linde var den inom den nuvarande regeringen som först fick information från Säpo om det som hände på Transportstyrelsen. Då var hon statssekreterare hos dåvarande inrikesministern Anders Ygeman, och som sådan främsta ansvarig för kontakten med Säpo.

Trots att hon fick vetskap om detta redan i september 2015 fördes det vidare till Anders Ygeman först i januari, alltså fyra månader senare.

– Hon måste förklara hur det kommer sig att regeringen har tjuvhållit på information i nästan två års tid. Det är nästan två år sedan hon fick vetskap om detta, säger Mikael Oscarsson.

LÄS MER: Roger Haddad (L): Ann Linde kände till Transportstyrelsens IT-brister 2015

Ann Linde har i en kommentar till TT delvis försvarat sig med att omfattningen av den här skandalen inte framgick vid de första kontakterna med Säpo i denna fråga.

I övrigt har hon hänvisat till sekretess och att hon kommer att svara på alla frågor den kommande granskningen i Riksdagens konstitutionsutskott.

Hennes framtid som minister på spel

Enligt Mikael Oscarsson duger inte det. Svaren måste komma fortare, inte minst till media och allmänheten, säger han.

Även om Ann Linde inte var minister hösten 2015, så väcks ändå frågan om hennes framtid som minister.

Alliansen har ju redan begärt att tre ministrar ska gå. Ska även misstroendeförklaring väckas mot Ann Linde?

– Det är för tidigt att säga, men hon är en av de första som fick reda på det här, och man kan inte utesluta en misstroendeförklaring mot någon i det här läget, säger Mikael Oscarsson.

LÄS MER: Transportstyrelsens IT-affär: Detta har hänt

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

IT-skandalen

Mer i ämnet