Kent Ekeroth får rätt mot SVT

Uppdaterad
Publicerad

SVT är skyldiga att betala SD-politikern Kent Ekeroth ersättning för att ha visat delar ur den så kallade järnrörsfilmen som filmades vid ett bråk i Stockholm 2010. Ersättningen är ännu inte fastställd.

Ekeroth tilldöms en icke angiven ”skälig” ersättning för att Sveriges Television visat delar ur den så kallade järnrörsvideon som filmades vid ett bråk i Stockholm 2010.

Men kostnaderna blir sannolikt större eftersom Patent- och marknadsdomstolen dömer parterna att själva stå för sina rättegångskostnader.

Inget skadestånd

I tingsrätten förlorade Ekeroth som dömdes att betala SVT:s rättegångskostnader på 80.000 kronor. Den domen revs dock upp av Patent- och marknadsöverdomstolen som skickade målet till Patent- och marknadsdomstolen för ny prövning.

Inför den prövningen yrkade Ekeroth att SVT skulle betala skadestånd, både för att ha utnyttjat filmen utan tillstånd och för skada som riksdagsledamoten lidit på grund av publiceringen.

Det säger dock Patent- och marknadsdomstolen nej till. Domstolen slår fast att filmen inte skyddas av upphovsrätten men omfattas av det så kallade närståendeskyddet. SVT döms för att ha använt materialet olovligen och för detta ska bolaget betala ersättning för.

Båda parter ska stå för sina egna rättegångskostnader och för Ekeroths del även kostnaderna i tingsrätten.

SVT: Nyhetshändelse som skakade Sverige

Anne Lagercrantz, chef för nyhetsdivisionen på SVT, skriver på nyhetsbloggen att domen är ”bekymmersam”.

– Utslaget kan negativt påverka nyhetsrapporteringen och publikens möjlighet att skapa sig en egen bild av vad som hänt. Det handlar inte om en normal situation utan en nyhetshändelse som skakade Sverige, skriver Lagercrantz.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.