Vattnet i Kerstin Fröbergs brunn är tjänligt, visar tester som utförts. Men standardtester för vattenkvalitet kollar inte efter arsenik. Foto: SVT

Kerstins vattenprov gav falsk trygghet

Uppdaterad
Publicerad

Höga halter arsenik har hittats i grundvattnet i Glasriket. Men när de boende låter testa sina enskilda brunnar ingår inte arseniktester i analysen.

I Glasriket finns på vissa ställen extremt höga halter arsenik i grundvattnet. Man räknar också med att det finns flera tusen enskilda brunnar. De boende SVT har pratat med är noga med att lämna in vattenprover för analys, men för många har provresultaten blivit en falsk trygghet eftersom man inte letar efter rätt gifter.

Kerstin Fröberg bor nära Bergdala glasbruk. Ett område så förorenat att länsstyrelsen bedömt det som ett akut område som snabbt behöver åtgärdas.

Förorenade platser

Myndigheter har mätt upp halter av arsenik vid flera glasbruk i Småland som är både 20, 200 och på ett ställe 600 gånger över gränsvärdena för dricksvatten. När SVT besöker Kerstin går vi bakom huset där hon visar hur en bäck rinner ner från bruket, och förbi hennes tomt.

”Tjänligt vatten”

Hon har tre olika brunnar. En är en gammal brunn under en trälucka, som tycks ha samma vatten som bäcken.

– Finns det skit i bäcken, finns det nog skit i brunnen, säger hon.

Men det vattnet dricker bara djuren.

– Alla djur som fått välja har fördragit det vattnet, säger hon och skrattar.

Den andra brunnen är ganska gammal och grävd, den använder hon inte. Kerstin verkar inte särskilt oroad för gifter i vattnet.

– Djuren är gamla, skulle det vara något i vattnet spelar det nog ingen större roll.

Men för säkerhets skull har hon låtit borra en egen modern brunn för sitt dricksvatten.

– Och den är nyligen kontrollerad, och testad, så där finns ingen arsenik, säger hon och skrattar igen. Där ansågs vattnet vara ”tjänligt”.

Samma sak säger Linda Olofsson som jobbar på Bergdala glasbruk. Hon bodde i många år nära bruket, och därmed nära den deponi där det enligt myndigheterna ligger 4 ton arsenik. För henne var det självklart att kolla vattnet.

– Ja, ja. Det gjorde vi årligen, och det var inga problem.

Falsk trygghet

De har alltså känt sig trygga av vattenproverna. Men när vi tittar närmare på Kerstin och Lindas prover så har ingen av dem fått vattnet testat för arsenik.

Och så har det sett ut länge. Tester av arsenik ingår inte i vanliga vattenprover om man inte speciellt ber om det. Och när SVT ringer fyra kommuner i Glasriket; Emmaboda, Lessebo, Uppvidinge och Nybro, är det ingen av dem som ens rekommenderar sina boende att testa sitt enskilda vatten för arsenik. Det kommunala vattnet däremot testas och kontrolleras regelblundet, för både arsenik och tungmetaller. Det händer att man hittar spår av arsenik i det kommunala dricksvattnet, men det har hittills varit långt under gränsvärdena.

Man bör testa för arsenik

Eric Jonsson jobbar på Vectura som gör miljötekniska analyser. Han tycker att man borde göra fler kontroller på dricksvatten i enskilda brunnar, om man hittat arsenik i grundvattnet.

Marie Vather som är professor i miljömedicin på Karolinska institutet säger samma sak.

– Har man hittat så höga halter i grundvattnet borde man självklart testa enskilda brunnar i närheten för arsenik.

Kerstin blir ändå inte så oroad när hon får klart för sig att hennes brunn faktiskt inte är testad.

– Jag är så gammal, så det spelar ingen roll. Men jag skulle inte ge av mina smultron till barn, säger hon.

Klicka här för att se en karta över glasbruken och hur höga halter arsenik man mätt upp i grundvattnet kring dem.

Faror med arsenik

Arsenik är ett grundämne som kan uppträda i olika former och föreningar. Många av dem är giftiga.

Man kan exponeras för arsenik genom luft, mat, vatten och jord. Största risken finns vid intag av dricksvatten.

Att exponeras för arsenik i dricksvatten under en längre tid ökar risken för att drabbas av cancer i hud, lungor, urinblåsa och njurar samt för bland annat pigmentförändringar.

Socialstyrelsens riktvärde för dricksvatten i brunnar är 10 mikrogram per liter.

Livsmedelsverket och Socialstyrelsen rekommenderar att dricksvatten med arsenikhalter över det värdet åtgärdas.

Arsenik i känslig mark har ett gränsvärde på 10 mg/kg torrsubstans. För icke känslig mark gäller 25 mg/kg.

Källa: Socialstyrelsen, SGU, IMM Institutet för miljömedicin

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Förorenade platser

Mer i ämnet