Killen med bollen

Uppdaterad
Publicerad

Elijah Clarence är baskettalangen som alltid har en boll med sig. Nu flyttar han till USA.

Efter att ha spelat tre svenska mästerskap med Malbas och debuterat i juniorlandslaget är 15-åringen från Malmö redo för nästa steg. I sommar lämnar han Sverige för att plugga och spela basket på high school i USA.

– När jag gör någonting så gör jag det alltid hundra procent. Jag vill alltid vara bäst i det jag gör. Jag hatar att förlora, säger Elijah Clarence och ler.

Det var genom ett basketarrangemang på Malmöfestivalen för åtta år sedan som allting började. Där träffade han sin blivande mentor, tränare och vän Nicolas. Nocolas mins tillbaka hur Elijah redan då utmärkte sig.

– På kvällarna var han den yngsta grabben som sprang omkring, helt orädd. Han spelade mot de stora grabbarna som om han kunde vinna, den lilla åttaåringen. Han hade ett sådant självförtroende, säger Nicolas Lunabba.

Bollen heter Wilson

Där och då bestämde sig Elijah för att det var basket han ville syssla med. När Nicolas tränade de lite äldre killarna stod han vid sidan av i hopp om att få vara med. När han till en början inte fick, härmade han övningarna från sidan av planen. Tillslut tyckte Nicolas att han var redo.

– Jag har alltid sett upp till Nic. Han gjorde coola moves och så där. Sedan fick jag veta att Nic tränade i Malbas. Det var så det började, säger Elijah Clarence.

På skolan och bland kompisarna är han känd som ”killen med bollen”.

– Min boll är alltid med. Han heter Wilson.

Det som började som ett gemensamt intresse för basket har med åren vuxit till något större.

Drömmer om NBA

– Nic har blivit som en pappa, en storebror. Han har hjälpt mig med allt. Han har varit där, säger Elijah Clarence.

  – Han är en lillebror. Det är någon som jag älskar som min familj, säger Nicolas Lunabba.

Det är med blandade känslor Elijah lämnar Sverige, vännerna och Nicolas. Men det är i USA som möjligheterna finns.

– Min dröm är att spela i NBA och bli den bästa basketspelaren som någonsin funnits, säger Elijah Clarence.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.