Kina tar kamp mot svininfluensan

Uppdaterad
Publicerad

Den svenska massvaccineringen mot svininfluensan är bara en mild västanfläkt i jämförelse. I Kina ska 130 miljoner människor vaccineras och kampen mot smittan får betyget väl godkänt av Världshälsoorganisationen (WHO).

-Jag tycker verkligen att Kina har agerat mycket snabbt, effektivt och kraftfullt. Jag har egentligen inte kunnat notera någonting de kunde ha gjort annorlunda, säger Michael O'Leary, WHO:s Kinachef, till TT i Peking.

Efter fadäserna med Sars och fågelinfluensan valde Kinas regering tidigt en aggressiv hållning mot svininfluensan. I somras tog det kinesiska företaget Sinovac fram ett vaccin och efter kliniska tester på cirka 12.600 personer blev Kina i september första land att börja massvaccinera.

I Sverige har hittills 3-3,5 miljoner människor vaccinerats. I Kina är det drygt 20 miljoner.

”Ganska starkt”

Men Kinas program är mycket ambitiöst. Cirka 65 miljoner ska vaccineras i år, fem procent av befolkningen – och första kvartalet nästa år ska de vara 130 miljoner. Först prioriteras sjukvårdspersonal, militärer, poliser, lärare, studenter och riskgrupper.

Ofta har kinesiska myndigheter kritiserats för slapphet i folkhälsofrågor. Nu får de på tafsen för motsatsen. Folk muttrar över regeringens drakoniska masskarantäner, igenbommade skolor och stenhård husarrest för alla flygpassagerare om en enda resenär uppvisat symptom.

Men kanske har det givit resultat. Där cirka 4 000 människor uppges ha dött och cirka 22 miljoner smittats i USA, hävdar kinesiska myndigheter omkring 100 döda och 60 000-70 000 smittade.

TT: Är uppgifterna tillförlitliga?

-Kina har byggt ut sin laboratoriekapacitet mycket kraftfullt de senaste åren. De har nu ett ganska starkt och välutvecklat rapporterings- och övervakningssystem, svarar O'Leary.

Aviga mot vaccin

Men han understryker att antalen bara är de som bekräftats efter laboratorietester. Kina är ett stort land med komplicerad befolkningsstruktur. Särskilt i glesbefolkade områden kan människor ha smittats eller dött av influensan utan att det noterats.

-Men så är det i många länder, inte bara i Kina, säger O'Leary.

Många kineser är misstänksamma mot vaccinet. Ett fåtal dödsfall har rapporterats efter vaccinering, och i flera attitydundersökningar under hösten har över hälften av de tillfrågade svarat att de inte tänkte ta sprutan.

Men O'Leary – som själv är läkare – skulle aldrig tveka inför att få vaccin som är utvecklat och tillverkat i Kina insprutat i kroppen:

-Min son fick det i går och jag ska få min spruta om några dagar.

TT

Kinas infektionssjukvård

Kina har kraftigt byggt ut sin beredskap mot epidemier och pandemier. Epidemin med lungsjukdomen Sars 2003 var en vändpunkt.

• År 2000 hade Kina åtta laboratorier för att analysera misstänkta influensa-fall. Dessutom fanns 31 särskilda infektionssjukhus.

• 2005 hade antalet laboratorier ökat till 63 och infektionssjukhusen till 197.

• I år finns 441 laboratorier och 556 infektionssjukhus i Kina.

Källa: Världshälsoorganisationen (WHO). (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.