Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Se bilder från den kinesiska rymdsondens månäventyr.

Kinesisk sond har lyft mot jorden — med mineraler från månen

Uppdaterad
Publicerad

För första gången sedan 1976 ska mineraler från månen fraktas till jorden. En kinesisk rymdsond har landat på en tidigare outforskad del av månen. Om de lyckas blir Kina det tredje landet efter USA och Sovjetunionen att lyckas med projektet. Nu väntar en svår del av rymduppdraget, att ta sig tillbaka till jorden.

Enligt det statliga kinesiska tv-bolaget CCTV lyfte sonden från månens yta kl 16.10 svensk tid under torsdagen.

Kinas sond Chang'e-5 har jobbat på oväntat snabbt på lavaslätten Stormarnas ocean på månen. Ett helt jorddygn före utsatt tid var alla mineralprover insamlade, meddelar rymdstyrelsen CNSA.

Därmed vidtar nu nästa riskfyllda del av Kinas prestigeprojekt på månen — att landningsfarkosten ansluter till skeppet som ligger i omloppsbana, och skickar hem proverna till jorden.

Om det lyckas ansluter sig Kina till den mycket exklusiva klubb med nationer som bärgat och fört hit material från månen, ett sällskap där bara USA och dåvarande Sovjetunionen ingår sedan expeditionerna på 1960- och 70-talen.

Döpt efter mångudinna

Chang'e-5, som är döpt efter den kinesiska mångudinnan, landade i det tidigare outforskade området Oceanus Procellarum (”Stormarnas ocean”) på månen i tisdags.

Kina har offentliggjort filmer från landningen, spridda av västerländska branschjournalister , som visar hur sonden flyger in flackt, saktar ned och justerar sin position innan den dimper ned i mångruset.

Mineraler från månen

Just att landa och lyfta kontrollerat på månen har av experter beskrivits som extra svåra utmaningar att lyckas med för de länder som vill kalla sig rymdstormakter. Många har försökt, och många har misslyckats — även USA och Sovjetunionen i början, och på senare år bland andra Indien och Israel.

Om Chang'e-5 lyckas ta sig tillbaka, och landa i Inre Mongoliet i mitten av december blir det första gången sedan 1976 som mänskligheten får hit mineraler från månen. Dessa prover anses också extra intressanta eftersom de är från en tidigare icke besökt del av månytan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer