Demonstranter med plakat föreställande Hongkongs ledare Carrie Lam under söndagens protester. Foto: Kin Cheung/AP/TT

Kinesisk press: ”Utländska krafter vill skapa kaos i Hongkong”

Uppdaterad
Publicerad

”Utländska krafter försöker skada Kina genom att skapa kaos i Hongkong.” Så kommenterar en statlig kinesisk dagstidning de massiva protesterna mot ett lagförslag om att brottsmisstänkta ska kunna utlämnas till Fastlandskina. Samtidigt meddelar Hongkongs pekingtrogna ledare att förslaget har hennes fortsatta stöd.

Protesterna väntas ta ny fart i Hongkong sedan ledningen för staden uttalat sitt fortsatta stöd för det lagförslag som i går fick hundratusentals, kanske en miljon, människor att demonstrera sitt missnöje.

Enligt det omdiskuterade lagförslaget ska ett utlämningsavtal upprättas med Kina, enligt vilket brottsmisstänkta hongkongbor lättare ska kunna utlämnas till kinesiska myndigheter.

”Detta är väldigt viktig lagstiftning som kommer att hjälpa rättvisan och säkra Hongkongs åtaganden vad gäller gränsöverskridande brottslighet”, sade Hongkongs ledare Carrie Lam vid en presskonferens på måndagen.

Människorättsgrupper uttrycker stor oro för rättssäkerheten i Kina, som anklagas för bland annat tortyr, godtyckliga gripanden och framtvingade erkännanden. Rädslan är stor för att lagen ska användas mot oppositionella i Hongkong.

Ett land – två system

Motståndarna till lagförslaget hävdar att det är ett stort övertramp, eftersom relationen mellan det delvis självstyrande Hongkong den kinesiska centralmakten bygger på att systemen hålls åtskilda. Storbritannien överlämnade Hongkong till Kina 1997 mot löften om fortsatt starkt självstyre enligt principen ”Ett land, två system.”

Under måndagens tidiga morgontimmar omringade kravallpolis Hongkongs parlament efter att de fredliga protesterna övergått i sammandrabbningar. Demonstranter förskansade bakom barrikader kastade flaskor och skanderade. Polisen svarade med batonger och pepparsprej.

”En miljon demonstranter”

Under söndagen samlades enligt organisatörerna omkring en miljon demonstranter på Hongkongs gator för att uttrycka sitt missnöje. Om det stämmer var det den en av största demonstrationerna Hongkong sett på mer än två decennier. Polisen uppger antalet demonstranter på söndagen till 240 000.

Den regeringstrogna, engelskspråkiga dagstidningen China Daily skriver idag att utländska krafter ligger bakom protesterna i Hongkong:

”Utländska krafter bakom”

”Vilken klok person som helst skulle kalla det för ett berättigat, klokt och vettigt lagförslag som skulle stärka Hongkongs rättssystem”, skriver tidningen, och fortsätter: ”...utländska krafter tar tillfället i akt att flytta fram sina positioner för att skada Kina genom att skapa kaos i Hongkong”

I övrigt nämner kinesisk press knappt demonstrationerna i Hongkong.

Protesterna väntas fortsätta under veckan när lagförslaget ska debatteras i Hongkongs lagstiftande råd. En omröstning om lagförslaget väntas vid månadsskiftet juni-juli.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.