Xinjiangprovins har under det senaste året drabbats av upprepade våldsdåd och oroligheter. Nu förbjuder man invånare med muslimska attribut att resa med lokalbussarna, något som kritiseras som rasistiskt. Foto: TT

Kinesisk stad förbjuder skägg på bussar

Uppdaterad
Publicerad

Staden Karamay i Kinas oroliga Xinjiangprovins har förbjudit invånare med muslimska attribut att resa med lokalbussarna. De nya reglerna stämplas som rasistiska och riktade mot den uiguriska minoriteten.

Utseenden som är otillåtna på bussarna är bland annat långt skägg, slöja, huvudduk, dräkten jilbab som täcker allt utom händerna och ansiktet, och kläder med den islamiska symbolen halvmånen och stjärnan. Inskränkningen motiveras med att det ska öka säkerheten i staden i samband med ett idrottsevenemang i slutet av månaden. De som bryter mot föreskrifterna kommer att anmälas till polisen, enligt kommunistpartiets tidning i staden.

Beslutet kritiseras

”Myndigheterna i Karamay stöder en öppet rasistisk och diskriminerande politik riktad mot vanliga uigurer”, skriver Alim Seytoff, ordförande för den USA-baserade Uyghur American Association i ett mejl till Reuters.

Xinjiangs provinshuvudstad Urumqi förbjöd i juli passagerare att ta med cigarettändare och vätskor ombord på bussar.

Människorättsgrupper anklagar Peking-regeringen för att utöva kulturellt och religiöst förtryck mot den uiguriska minoriteten. Regeringen hävdar å sin sida att den respekterar alla landets 56 erkända minoritetsgrupper.

Regionen har under det senaste året drabbats av upprepade våldsdåd och oroligheter.

Fakta

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.