Här dockar astronauterna fast i stationen. Foto: reuters

Kinesiska astronauter skickas till ny bas

Publicerad

Nu har tre kinesiska astronauter skickats till landets nya rymdstation, Tianhe, som befinner sig cirka 380 kilometer över jordens yta. Det är första gången på fem år som Kina skickar ut människor i rymden.

Astronauterna Nie Haisheng, 56, Liu Boming, 54, and Tang Hongbo, 45 ska bland annat arbeta med att testa stationens tekniska utrustning. Uppdraget är ett av flera som syftar till att färdigställa stationen.

Sedan 2003 har Kina har skickat totalt 11 astronauter till rymden, men det här är första gången de har en besättning som stannar i 90 dagar.

Rymdstationen är en av många kinesiska projekt i rymden. Man har tidigare landat sonder på Mars och månen. Rymdstationen kommer att ge Kina en permanent närvaro i rymden när den är färdigställd. Landet har inte tillgång till den större Internationella rymdstationen ISS, då amerikanska rymdstyrelsen Nasa är förbjudet från att samarbeta med Kina.

Se hur astronauterna dockar fast i stationen i videon ovan.

Lista: Därför har rymden blivit så populär igen 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.