Dyngbaggen navigerar med hjälp av solen och stjärnorna. Foto: SVT

Klarar dyngbaggen att hitta rätt?

Uppdaterad
Publicerad

Dyngbaggen navigerar med hjälp av solen och stjärnorna för att veta i vilken riktning den ska. Frågan är om dyngbaggen klarar att navigera rätt även om världen vrids 90 grader.

Magdalena Forsberg tar en närmre titt på dyngbaggar i Sydafrika där hon träffar forskaren Marie Dacke. Marie Dacke och hennes forskarteam är först i världen med att beskriva hur ett djur navigerar med hjälp av ljuset från stjärnorna. Förutom att det är spännande information, så kan kunskaperna om dyngbaggarnas biologiska kompass leda till nya tekniska innovationer i framtiden.

I klippet ovan gör Marie och Magdalena ett experiment där Marie vrider hela världen 90 grader för dyngbaggen. Men även om världen vrids kan dyngbaggen kompensera och förändra sin riktning eftersom dyngbaggens inbyggda kompass visar den var den ska.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.