Foto: SVTVisa alla (3)
Visa alla (3)

Är 5:2-dieten för tuff?

Uppdaterad
Publicerad

Dieten 5:2, att äta mycket lite två dagar i veckan och ”normalt” de andra dagarna, har blivit omåttligt populär i Sverige. Frågan är bara om den nya dieten fungerar i längden. Är inte metoden lite väl tuff?

Det hela började med en film i SVT-programmet Vetenskapens värld i mars i år. Där testade den brittiske vetenskapsjournalisten och läkaren Michael Mosley 5:2-dieten.

Sedan dess har intresset exploderat. Det framgår bland annat när Agenda besöker tidningen Må Bra.

–Allting som folk läser just nu har med 5:2 att göra. Vi har aldrig sett ett så stort intresse förut. Det här är extremt hett, säger Jennie Sandberg, webbredaktör på tidningen.

Piggare och friskare

Diabetesforskaren Kerstin Brisman är förespråkare för 5:2 och ser inga nackdelar med metoden. Hon anser att dieten gör oss piggare och ger oss bättre hälsa.

–Det är inget farligt att äta mindre två dagar i veckan. Tvärtom det är det vad den moderna människan behöver, säger hon.

–Vi har ökat vår portionsstorlek med 50 till 100 procent på bara trettio år. Samtidigt förbränner vi allt mindre. Ett lägre kaloriintag kan minska midjemåttet, vikten, insulinproduktionen, blodsockret, blodfetterna och minska risken för hjärt-kärlsjukdom, säger Kerstin Brisman.

Hon anser att vi i dag behöver 1.700 kalorier snarare än mellan 2.000 och 2.500 som brukar rekommenderas.

Enligt Kerstin Brisman visar djurförsök att mindre kalorier ger positiva effekter. Det krävs mera forskning men allt talar för att risken att drabbas av åldersrelaterade sjukdomar minskar.

Metoden sägs också ge ett generellt ökat välbefinnande. Man tror också att risken för infektioner minskar med dieten.

Kerstin Brisman påpekar att det är en ganska enkel metod att gå ned i vikt.

–Det är inga konstigheter. Man behöver inte undvika eller överdriva något.

I oktober inleder Kerstin Brisman en studie med tre olika grupper som får följa 5:2-dieten. En grupp består av friska, normalviktiga patienter som har högt blodtryck. I en annan grupp är deltagarna överviktiga eller feta. I den tredje finns diabetiker som inte behandlas med insulin. Varje grupp består av 80 personer.

–Vi kommer att undersöka viktförändring, minskining av fettmassa, blodfetter, insulin och hur personerna mår. Min tro är att metoden kommer att visa sig vara bra för många, säger Kerstin Brisman.

”Det är för tufft”

Stephan Rössner, expert på fetma och viktkontroll,  är skeptisk till 5:2.

–Det är klart att man går ned i vikt om man minskar kaloriintaget. Säg att du skulle behöva 2.800 kalorier om dagen och du två dagar i veckan äter 500 kalorier så skulle det snitta på 2.200 kalorier/dag. Du skulle uppnå samma resultat om du hoppade över den där extra smörgåsen eller kvällsgroggen, säger han.

Rössner påpekar att det naturligtvis är bra att minska kaloriintaget.

– Så fort vi går ner i vikt minskar riskerna för farliga blodfetter och välfärdssjukdomar.

Men enligt Stephan Rössner är 5:2 för tuff för många människor.

– Många kan få huvudvärk och dagarna blir rätt extrema. Dessutom medverkar medierna till att få oss att tro att vi kan frossa de övriga fem dagarna. Jag tror inte på att man ska äta så lite två dagar under en vecka. Det är orealistiskt att tro att det är en hållbar metod, säger han.

Det avgörande är att det blir resultat på sikt, vad som händer i långa loppet.

– Vi har ju enormt sug efter jämvikt. De allra flesta som går på dieter återfaller. Kroppen vill ha balans. Den har byggt in en balans vid en speciell vikt.

Stephan Rössners råd till dig som vill gå ned i vikt är att välja en metod som passar just dig. Det viktiga är inte metoden utan att den fungerar under lång tid. 

Det som, enligt Rössner, utmärker de metoder som fungerar under lång tid är fyra saker:  att man för dagbok, äter frukost, äter fiberrikt och fettsnålt och rör sig regelbundet.

– De allra flesta som testar modedieter återfaller inom ett år. Man måste bli ett med dieten.  ”Nu är jag en person som äter så här”. Kampen är livslång, säger Stephan Rössner.

Diskussion och chatt

I söndagens Agenda diskuterar Stephan Rössner och Kerstin Brismar 5:2-metoden.

Agenda sänds klockan 21.15 i SVT 2.

Programmet kan också ses direkt på SVT Play eller i efterhand här

Efter programmet kan du chatta med de två experterna och ställa frågor om 5:2 men det går bra att ställa frågor redan nu.

Klicka här för att komma till chatten!

5:2-dieten innebär att man äter mycket lite två dagar i veckan och äter som vanligt fem dagar i veckan. Dagarna, då man äter lite, behöver inte ligga efter varandra. Man behöver bara komma ihåg att fasta två dagar i veckan.

Att äta ”som vanligt” betyder ett kaloriintag på cirka 2.400 kcal/dag för män och för kvinnor cirka 2.000 kcal/dag.

De två dagarna med lågt näringsintag ska en man stoppa i sig cirka 600 kcal/dag och en kvinna cirka 500 kcal/dag.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

5:2-dieten

Mer i ämnet