Vissa månader har Linus Hansen lyckats spara nästan 60 procent av sin inkomst. Foto: Privat/TT

Linus, 23, sparade ihop till sin kontantinsats: ”Knepet är att inte köpa skit”

Uppdaterad
Publicerad

För många stoppas drömmen om ett eget boende av kraven på en stor kontantinsats. Linus Hansen, 23, lyckades spara ihop till sin kontantinsats på två och ett halvt år – samtidigt som han pluggade.

– Knepet är att inte köpa skit, säger han.

Sedan tre och ett halvt år tillbaka pluggar Linus Hansen till civilingenjör i Göteborg. De allra flesta förknippar nog studietiden som en period där det är svårt att få pengarna att räcka hela månaden ut. Men med ett extrajobb som väktare vid sidan av studierna och med bidrag och studielån från CSN har Linus Hansen lyckats spara omkring 40 procent av sina inkomster under flera års tid.

– Redan när jag var liten tyckte jag det var roligt att räkna pengar. Om jag ville köpa något längre fram så räknade jag på min veckopeng och räknade ut hur många månader jag behövde spara för att ha råd, säger han till SVT Nyheter.

Delar upp sparandet

I dag bor Linus Hansen i en studentlägenhet i Göteborg, och under studietiden har han lyckats spara ihop till en kontantinsats som gör att han har möjlighet att köpa en lägenhet när han är färdigutbildad. På två och ett halvt år sparade han ihop de 250 000 kronor som han menar krävs.

För att hålla koll på sin ekonomi bokför han alla sina inkomster och utgifter, och han delar in sitt sparande i olika tidshorisonter. Under 2018 la han undan knappt 100 000 kronor, eller 42 procent av sin inkomst.

Jag ser sparandet som uppskjuten konsumtion. Jag frågar mig själv när jag vill konsumera: lite nu, lite några år framåt och lite sen när jag är gammal, säger han.

”Gör allt som gör mig lycklig”

Linus Hansen har förståelse för att inte alla har möjlighet att spara så mycket som han gör, men han tror att många sätter sig i en knivig ekonomisk sits genom för hög konsumtion. Själv försöker han undivka spontanköp av till exempel kläder. Trots sitt sparande tycker han att han har råd med nöjen.

– När man väl har börjat konsumera blir det lätt en vana, och för att få ytterligare tillfredsställelse måste man konsumera mer. Man blir van med en viss levnadsstandard.

Känner du inte att du går miste om vissa saker?

– Jag gör allt som gör mig lycklig och glad. Jag tror inte att lycka handlar om hur mycket man konsumerar, utan om vad man har för relation till nära och kära. Samtidigt vill jag inte dra in på utekvällar eller middagar. Det gäller att hitta en balans, säger han.

Linus snittmånad 2018

OBS: Siffrorna är ungefärliga

Inkomst:

Bidrag och lån från CSN: 8 500

Extrajobb: 11 100

Utgifter:

Boende (Studentlägenhet): 4 400 kronor

Hushåll (Bredband, hemförsäkring, diskmedel m.m): 815 kronor

Kläder: 880 kronor

Mat: 1 600 kronor

Transport: 270 kronor

Övrigt (Prylar, upplevelser, fika, gåvor m.m): 3300 kronor

Sparande: 8 230 kronor

Fotnot: Det är inte tillåtet att tjäna hur mycket som helst vid sidan av studierna utan att det påverkar det studiemedel man får från CSN.

Hur mycket man får tjäna vid sidan av studierna regleras av hur många veckor man studerar och om man gör det på heltid eller deltid.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.