Sedan kylan gripit ett hårt tag om den amerikanska östkusten passade Donald Trump på att twittra raljant om den globala uppvärmningen. Foto: TT / Twitter

Köldknäpp i New York – då efterlyser Donald Trump global uppvärmning

Uppdaterad
Publicerad

Nyår i New York ser ut att bli smällkall. Då riktar Donald Trump en raljant känga mot forskning som visar att klimatförändringar beror mänskliga faktorer.

”Kanske kan vi få användning av den gamla goda globala uppvärmningen”, twittrar presidenten.

Kring nyårsafton kommer det av allt att döma bli närmare riktigt kallt i på den amerikanska östkusten. I New York kommer kvicksilvret i termometern inte leta sig högre än till strecket för minus 10 grader celsius. En kyla man inte är van vid ens på vinterhalvåret i världsmetropolen där medeltemperaturen ligger kring noll grader.

Minusgrader väntas

När köldknäppen väntas samtidigt som det nya året står för dörren passar Donald Trump på att dundra ut på Twitter:

”I öst kan det bli den KALLASTE nyårsaftonen hittills. Kanske skulle vi kunna få lite användning av den där gamla goda globala uppvärmningen som vårt land, men inga andra länder, skulle betala BILJONER DOLLAR för att skydda sig emot. Klä på er!”.

Summorna han hänvisar till i sin tweet handlar om hur han tidigare år beslutade att USA ska dra sig ur Parisavtalet – det omfattande klimatavtal som 195 länder skrev under 2015 men som Donald Trump ansåg skadade landets ekonomi.

Går emot forskarkåren

Samtidigt menar en mer eller mindre samstämmig forskarkår att den globala uppvärmning som ägt rum de senaste hundra åren med största sannolikhet orsakats av människan, enligt det amerikanska rymdorganet NASA.

Och kylan verkar hålla i sig i New York. Den första veckan nästa år kommer enligt prognoser att vara fortsatt kall, med temperaturer ner till minus 15 grader.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.