Kommuner får 1,3 miljarder för somalier

Uppdaterad
Publicerad

Kommunerna som tar emot anhöriga till somaliska flyktingar ska få mer pengar av regeringen.

Sammanlagt avsätts 1,3 miljarder kronor mer under fyra år för att möta vågen av anhöriga från Somalia.

27.000 somaliska barn och föräldrar väntas återförenas med sina familjer i Sverige de närmaste åren, enligt Migrationsverkets prognos.

Kommuner med många somaliska flyktingar har krävt extrapengar av regeringen. Och i dag berättade integrationsministern att regeringen öppnar plånboken.

1,3 miljarder kronor extra, fördelat på fyra år.

–Det handlar om att se till att alla somaliska anhöriginvandrare får de verktyg som krävs för att komma i arbete och lära sig svenska. Kommunerna ska också få ersättning fullt ut för de somaliska invandrare som nu kommer, säger integrationsminister Erik Ullenhag (FP).

Växjö, som räknar med att ta emot 450 anhöriga somalier, välkomnar pengarna, men oroar sig för kostnader kommunen får när statens etableringsstöd tar slut efter två år.

–När väl etableringsfasen på två år är över så blir många flyktingar hänvisade till kommunens försörjningsstöd. Vi vet att det kan ta 10-20 år innan människor utan utbildning kommer ut på arbetsmarknaden och blir självförsörjande. Och då är det socialbidrag som gäller under lång tid, säger Bo Frank (M), kommunalråd i Växjö.

–Antingen måste vi spara på annan verksamhet eller höja kommunalskatten, fortsätter han.

Kommunalrådet ingår i ett nätverk med kollegor i ett  femtontal kommuner, som nyligen krävde att regeringen tar ett större ansvar för familjeåterföreningen.

–Man kan, lite tillspetsat, vända på det – kommunerna ansvarar för etableringen de första två åren och sedan tar staten över socialbidragskostnaderna. Det tror jag inte att staten skulle gilla – men det är den situationen staten sätter många kommuner i, trots att de varit generösa och tecknat avtal om flyktingmottagning, säger Bo Frank (M).

–Den grundläggande frågeställningen är vad människor som kommer till vårt land kan bidra med. Jag är lite bekymrad över en debatt där man förutsätter att människor ska fastna i ett bidragsberoende. Det får inte vara utgångspunkten för politiken, säger Erik Ullenhag.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.