Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Sven Gustafsson (M), kommunstyrelsens ordförande Haninge kommun i SVT:s Agenda. Foto: Agenda

Lokalpolitikerna om våldsvågen: ”Integrationen har misslyckats”

Publicerad

I sitt tal till nationen uttryckte statsminister Ulf Kristersson att svensk invandringspolitik är en av grundorsakerna till den våldsvåg vi ser nu. Men politikerna som jobbar i kommuner där våldet är som värst håller inte helt med.

-  Jag tycker att det blir ett osunt fokus på invandring, säger Sven Gustafsson (M), kommunstyrelsens ordförande i Haninge.

September blev den dödligaste månaden på flera år för spräng- och vapenvåld. Värst drabbade är kommunerna Uppsala och Haninge, där flera unga människor dött.

Sven Gustafsson (M) tycker att hans partiledare Ulf Kristersson delvis har rätt i att invandringspolitiken är en av grundorsakerna till gängvåldet – men säger att analysen måste utvecklas.

– Det ska vara mer fokus på Sverige och den svenska lagstiftaren och det svenska samhället.

– Vi är ett litet land och vi rymmer betydligt fler invånare, svenskar som invandrare. Det stora problemet är att vi inte ställer några krav. Fullt dugliga människor med jättestora drivkrafter kommer till Sverige och vi ställer i inga krav på försörjning eller laglydighet.

”Inte prioriterat förebyggande insatser”

Erik Pelling (S) är kommunstyrelsens ordförande i Uppsala. Han ser också migrationspolitiken som del av problemet.

– Men man måste också lägga till att vi har misslyckats med integrationen och segregationen. Vi har inte prioriterat de förebyggande insatserna. Vi hade kunnat klara det här mycket bättre, säger han.

Efterfrågar nya åtgärder

För att komma till bukt med problemen här och nu har Sven Gustafsson efterfrågat åtgärder som liknar undantagstillstånd och vill bland annat se lagändringar som kan göra det lättare att låsa in unga gängkriminella.

– Tiden är mogen för att stifta tillfälliga lagar i avvaktan på olika utredningar. Det som Tidöpartiernas förslag och insatser missar är de nya kriminella: Barnen som vill ingå i gangstervåldskontexten.

Erik Pelling ser ett behov av en stor social offensiv med mer fokus och resurser till kommunerna.

– Vi kommer behöva total uppbackning från regering och riksdag för att lyckas.

Hör hela diskussionen, samt panelen med advokat Thomas Olsson, åklagare Anna Svedin, och Erik Nord, chef för utredningsenheten polisregion Väst, i Agenda.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.