Foto: TT

SVT erfar: Betyg från fyran på försök

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen och alliansen har enats i frågan om betyg från årskurs 4. Tidigare betyg införs på försök i maximalt hundra skolor över landet.

Under en tid har företrädare för alliansen och regeringen fört diskussioner om hur man ska lösa den infekterade frågan om betyg från fjärde klass. Alliansen gick till val på det och har sagt att de ska driva frågan i riksdagen.

Nu har alliansen och regeringen nått en kompromiss i betygsfrågan.

– Det är viktigt att vi får en långsiktig lösning, att det som sägs i dag gäller i morgon, säger utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) vid en presskonferens där förslaget presenteras.

Försöksverksamhet med start 2017

Som SVT tidigare kunde berätta, så går kompromissen ut på att starta en försöksverksamhet där eleverna får betyg från fjärde klass i upp till hundra skolor, med start 2017.

– Det är ett stort steg framåt att vi nu genomför ett seriöst försök med detta, säger Jan Björklund (FP).

Försöket ska utvärderas vid en kontrollpunkt 2020.

De skolor som vill vara med i försöket får ansöka till Skolverket. Försöksverksamheten ska sedan fördelas både geografiskt över landet och i områden med olika socioekonomiska förutsättningar.

Ingen ska tvingas delta

Det fastslagna antalet 100 är ett tak, inga skolor kommer att tvingas att delta i försöksverksamheten om det kommer in ett färre antal ansökningar.

– Det bygger på att det finns intresse från skolpersonalen och kommunen. Dessutom ska föräldrarna få tycka till i samråd, säger utbildningsminister Gustav Fridolin (MP).

Föräldrarna kommer dock inte ha någon veto-rätt.

Kunskapskrav från första klass

Kompromissen innebär också att besluten om betyg från sjätte klass ligger fast.

Socialdemokraterna säger till SVT att kompromissen innebär att betyg från fjärde klass i hela landet inte kan bli aktuellt förrän efter valet 2022.

– Vi inför också ett tidigt stöd som handlar om kunskapsmål i läsning och obligatorisk kunskapskrav i matematik och svenska från årskurs 1, säger socialdemokraternas skolpolitiska talesperson Lena Hallegren (S).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.