Gränsbarriären mellan USA och Mexiko når ut i Stilla havet. Donald Trump vill förstärka den, vilket sår split i Washington. Bilden är från februari i år. Foto: TT/Olivier Douliery/Emilio Espejel

Kongressen röstade emot Trumps mur mot Mexiko

Uppdaterad
Publicerad

USA:s kongress väntades under slutet av veckan rösta igenom en ny hårdare migrationslagstiftning. Men så blev det inte. Förslaget, som innehöll Trumps mur mot Mexiko, röstades ner – och republikanerna har svårt att enas internt om en kompromiss.

När kritiken gick som mest om barnen som separerades från sina föräldrar talade flera republikaner om att det skulle lösas med den nya migrationslagstiftningen. Det var då redan tydligt att det skulle vara svårt att få majoritet för republikanernas ursprungliga förslag till ny migrationslagstiftning. Därför påbörjade man arbetet med att ta fram ett kompromissförslag som bland annat skulle lösa situationen för barnen.

Republikaner röstade med demokraterna

Under torsdagskvällen, svensk tid, röstade kongressen om det urpsrungliga förslaget. Förslaget skulle göra det svårare att få visum i USA och därmed kraftigt minska invandringen. Samtidigt skulle den finansiera Donald Trumps utlovade mur mot Mexiko. Förslaget innehöll även ett tillfälligt skydd för så kallade ”dreamers”, alltså de som kommit till USA illegalt som barn men sedan växt upp i landet. Men det röstades som väntat ner efter att samtliga demokrater och 41 republikaner valt att röstat nej.

Republikanerna som röstade nej har bland annat kämpat för att ytterligare stärka skyddet för ”dreamers”. En del av dem är även emot muren, enligt Washington Post.

Väntas blockeras i senaten

Direkt efteråt väntades det gå att hitta en kompromisslösning som det skulle kunna röstas om under fredagen. Med kompromissen skulle det förhindras att barn separeras från sina föräldrar vid gränsen. Samtidigt skulle ”dreamers” få en större möjlighet att bli medborgare. Även kompromissförslaget innebar finansiering på 25 miljarder dollar för Trumps mur mot Mexiko. Men det blev snart tydligt att det inte gick att få en majoritet för förslaget. Andra republikaner ställer sig nu emot att det nya förslaget skulle innebära vad de kallar amnesti för ”dreamers”. Enligt nyhetsbyrån Reuters väntas omröstningen i stället bli nästa vecka.

Om den nya migrationslagstiftningen röstas igenom i kongressen nästa vecka väntas den blockeras av demokraterna i senaten, enligt Reuters.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.