Foto: TT

”Alla svenska operatörer måste begränsa roamingen”

Uppdaterad
Publicerad

Aron Samuelsson, presschef på Telenor, säger att alla svenska mobiloperatörer måste begränsa dataroamingen på något sätt för att abonnemangen inte ska missbrukas i EU efter den 15 juni.
– Telenors abonnemangsvillkor ändras löpande på olika sätt. Det här är förändringar som vi behöver göra för att undvika permanent roaming, säger Aron Samuelsson till Plusredaktionen.

Efter den 15 juni ska inte konsumenten betala några roamingkostnader utomlands, men för operatörerna är roaming fortfarande en kostnad.  

– Operatörerna i Sverige har bland de lägsta priserna och mest attraktiva abonnemangen i Europa. Personer som bor i utlandet skulle kunna teckna abonnemang hos oss, vilket skulle leda till stora kostnader för oss eftersom operatörerna i utlandet kommer att kräva betalt av oss, säger Aron Samuelsson.   

EU-kommissionen har bestämt att operatörerna får tidsbegränsa fri roaming utomlands för att förhindra så kallat missbruk. Telenor har enligt Aron Samuelsson istället valt att kalla detta extrem användning. 

Plus: Är det inte motsägelsefullt att återinföra roamingavgifterna i Frihet-abonnemanget samtidigt som roamingavgifterna slopas i EU? 

– Telenor var först ute med att erbjuda avgiftsfri roaming för ett år sedan. Då fanns en begränsning i hastighet, som nu har tagits bort och istället finns en tidsbegränsning på fyra månader.  

För Telenors kunder innebär begränsningen att de kunder som använder mer är 50 procent av sin surfpott i EU/EES-länder under en fyramånadersperiod kommer att få information från Telenor. Om kunden fortsätter med användningen under två veckor, så kommer Telenor att debitera kunden för företagets roamingkostnader. 

– Kostnaden är 90 kronor per gigabyte och kommer aldrig att debiteras utan att kunden har fått information.

LÄS MER: Telenorkunden Peter: ”Inte okej att ändra villkoren”

Er kund Peter Andersson som vi har pratat med är orolig för att hans abonnemang kommer att bli flera tusen kronor dyrare.

– I Peters fall blir sannolikt kostnaden noll kronor. Han verkar bara befinna sig utomlands under fyra månader och när han har varit hemma i fyra månader kan han åka utomlands fyra månader till. 

I Telenors nya villkor behövs en fyramånadersperiod i hemlandet för att återigen kunna använda mobilen fyra månader i sträck i utlandet.

Beklagar otydlig information

Aron Samuelsson beklagar att villkorsändringen om tidsbegränsning av roaming i abonnemangen ”Frihet” har varit otydligt gentemot kunderna.   

– Telenor kunde ha varit tydligare med informationen till våra kunder. Vi har nu förbättrat och förenklat informationen som vi ger till våra kunder. 

Peter Andersson är pensionär och vistas många månader utomlands. Han vill gärna behålla sitt abonnemang hos Telenor med roaming utan tidsbegränsning. Kan inte Telenor göra undantag för honom eller denna typ av kunder?  

– Det går inte att göra några undantag för enstaka kunder, utan det är en samlad bedömning som Telenor gör. Det är dock viktigt att Peter nås av korrekt information från oss så att det blir tydligt vilka förändringar vi gör i abonnemanget.  

 Förstår du att Peter Andersson blir upprörd när hans abonnemang ändras på det här sättet?   

– Det är olyckligt att förändringarna drabbar vissa av våra kunder. Är man kund hos oss och upplever att något blir sämre, så är det klart att man kan reagera starkt på det. Telenor genomför flera förändringar med våra abonnemang, de flesta är förbättringar.  

Har ni informerat om att kunden kan säga upp avtalet, i och med att det är frågan om så stora villkorsförändringar? 

– När vi ändrar avtalet på det här sättet så ger vi alltid kunden möjlighet att säga upp avtalet med oss om de inte är nöjda med ändringen. Då gäller inte bindningstiden på abonnemanget. 

Varför ska man teckna ett ”Frihet”-abonnemang, om tidsbegränsningen för roamingen gäller för alla abonnemang?  

– Vi har några nyheter som kommer att göra frihetsabonnemangen extra attraktiva. Jag kan inte berätta mer om nyheterna nu, men vi kommer att gå ut stort den 10 maj. 

Varför står det inte tydligt på Telenors hemsida (21 april, reds. anm.) om att roaming utomlands blir tidsbegränsad från den 15 juni?   

– Det framgår i de villkor som vi skickat ut till kunderna. Den 10 maj kommer Telenor också att gå ut med bred information om alla förändringar.

Den 15 juni träder nya EU-regler i kraft där roamingavgifter för slutkunde slopas. Men för operatörerna kvarstår kostnaden och riskerar därför att få minskade intäkter.

För att göra fri roaming möjligt har EU definierat regler för ”rättvis användning” av roaming.

Källa: Post- och telestyrelsen och Konsument Europa

Den här artikeln bygger på ett tittartips. Vad vill du att SVT:s konsumentredaktion Plus ska granska? Tipsa oss här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer