Annie installerade solel – då började det läcka in vatten i köket

Uppdaterad
Publicerad

Kort efter att Annie Mägi Gillstedt installerat solceller på sitt tak började det läcka in regnvatten i huset. Men trots att flera experter menar att taket vid solpanelernas fästen inte sluter tätt väntar Annie fortfarande på att företaget ska kompensera henne och se över hela installationen.

– Det ösregnade i köket och vi fick ställa ut hinkar och kastruller. Det var riktigt kaos, säger Annie. 

Sommaren 2019 valde Annie och hennes man att installera 46 solpaneler på sitt villatak på Värmdö. Kort efter att installationen var färdig regnade det i flera dagar och det var då som Annie upptäckte läckaget.

“Fästena sitter fel”

Paret ringde snabbt efter hjälp till företaget som utfört installationen, men fick besked att en montör inte kunde komma förrän veckan efter. Eftersom prognosen för hela helgen var kraftigt regn var paret oroliga för att skadan skulle bli ännu större.

– Vi tog in en hantverkare som direkt kunde säga att det är fästena som sitter fel, berättar Annie för SVT:s konsumentredaktion Plus.

Flera bedömare

Efter den regniga helgen skickade företaget en montör som flyttade fem av panelfästena.

– Då slutade det regna in, säger Annie.

För att vara på den säkra sidan tog Annie och hennes man även in en takspecialist och ett besiktningsföretag för en översyn. Båda bedömarna fastställde då att solpanelernas fästen monterats så att det inte sluter tätt mot alla takpannor. Enligt dem kan vatten rinna in genom glappen.

Företaget vill inte kompensera

Men trots det vill företaget inte kompensera för skadorna i köket, där paret tvingats byta ut kakel, spisfläkt och köksskåp. Annie vill också att företaget ska se över resten av fästena.

– Men de säger att de inte har gjort något fel.

Annie inte ensam

Att, som Annie, få en skada på huset efter en solelsinstallation är tyvärr inte helt ovanligt. En kartläggning som forskningsinstitutet Rise har gjort visar att det är en av flera saker man kan råka ut för i samband med en sån installation.

– Det känns som att man inte kan komma till ro, för taket är så pass viktigt, säger Annie.

Har du också fått problem med din solcellsanläggning?

Här kan du tipsa Plus – och följa granskningen!

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.