– Jag känner mig grundlurad, säger Annika om sin förstaklassbiljett. Foto: Privat/TT

Betalade för förstaklass – fick andraklasskupé

Uppdaterad
Publicerad
Annika Sundström från Lund betalade 1600 kr extra för att hon och hennes familj skulle få en egen förstaklasskupé under tågresan till fjällen. Vad hon inte insåg var att andraklasskupéerna såg exakt likadana ut.

– Jag känner mig grundlurad, säger Annika.

Annika och hennes partner bokade tur- och returresan mellan Lund och Vemdalen via SJ:s hemsida och trodde att det var SJ de skulle resa med. Men när biljetten skrevs ut märkte de att resan kördes av Snälltåget. 

När Annika kontaktade Snälltåget för att kolla om dotterns resesäng skulle få plats på golvet fick hon veta att kupéerna i förstaklass var identiska med andraklass. Det enda som skilde var att frukostpåse och dryck ingick och att de övre liggplatserna bäddas. 

– Eftersom vi bara kommer använda de understa bäddarna har vi alltså betalat 1600 kr extra tur och retur för våra frukostpåsar, säger Annika Sundström.

Bollades fram och tillbaka mellan tågföretagen

Annika kände sig lurad och ville reklamera resan. SJ som sålt biljetten hänvisade henne då till Snälltåget, eftersom de kör sträckan. Snälltåget hänvisade henne tillbaka till SJ, och menade att de eventuella otydligheterna vid bokning var SJ:s ansvar.

Till slut gick Snälltåget med på att Annika skulle få boka om sin biljett eller få pengarna tillbaka. Eftersom Annika redan bokat hotell i Vemdalen ville hon ändra sin biljett till andraklass, men fick då besked från Snälltåget att dessa biljetter tagit slut. 

– Det är väl bara att strunta i vår frukostpåse och bäddning, det är ju ändå exakt samma sorts kupé, säger Annika, när hon kontaktar Plus. 

När Plus kontaktar Snälltåget visar det sig att det har skett en avbokning och att Annika Sundströms familj ändå till slut kan ombokas till andraklass.

LÄS MER: Så bemöter Snälltåget och SJ kritiken

Första klass enligt Snälltåget

Visa
  • Frukostpåse med bulle, ost, smör, marmelad, knäckebröd, yoghurt och juice.
  • Varm dryck och vattenflaska
  • De översta bäddarna bäddas. Sängkläderna till de undre bäddarna är förberedda men ej uppbäddade.  

Själva kupésorten är identisk med andra klass.

Tipsa Plus!

Visa

Den här artikeln bygger på ett tittartips. Vad vill du att Plus ska granska? Tipsa oss här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Konsumtion på nätet

Mer i ämnet