Foto: TT

Coronakrisen – det här är dina rättigheter som konsument

Publicerad

Klädbranschen krisar och flera kedjor har redan gått i konkurs eller ansökt om rekonstruktion. Som konsument gäller det att du har koll på dina rättigheter. Här reder konsumentvägledaren ut vad som gäller. Hans bästa råd: Använd presentkort direkt. 

Konkurs 

Vad gör jag med mitt presentkort? 

Har du ett presentkort som du ännu inte använt riskerar det att bli ogiltigt vid en konkurs. 

– Vi rekommenderar alltid konsumenter att använda sitt presentkort så fort som möjligt, så att man inte förlorar värdet. Vid en konkurs går det inte att använda längre, det blir helt ogiltigt, säger Adam Dahlin, vägledare på Hallå Konsument. 

Hur gör jag om jag vill reklamera en vara? 

– Då har man rätt och möjlighet att ställa krav på den leverantör eller tillverkare som sålt varan till företaget, enligt konsumentköpslagen.  

Vad gör jag om jag blir nekad reklamation? 

– Då är det viktigt att klaga skriftligen, till exempel via mejl, så att man har dokumentationen. Får man ett nej får man vända sig till Allmänna reklamationsnämnden, ARN, och få en prövning där. 

Hur gör jag om jag köpt en vara online och inte fått den? 

– Där kan man hamna i en knepig situation, där kan det bli svårare. Har man betalt med kreditkort har man ett extra skydd, då kan man rikta samma krav mot kreditgivaren som mot företaget. Då har man rätt att kräva återbetalning därifrån. Köper man mot faktura är det ju också ofta kredit.

Rekonstruktion 

Vad gör jag med mitt presentkort? 

Rekonstruktion beviljas företag som inte har pengar att betala sina skulder men som på sikt kan ha en möjlighet att överleva.  

– Så länge butiken finns kvar så ska man kunna använda sitt presentkort. Men risken finns att det skulle kunna bli konkurs även där, så använd presentkortet så fort som möjligt, säger Adam Dahlin, på Hallå Konsument.

Hur gör jag om jag vill reklamera en vara? 

– Eftersom företaget finns kvar kan man rikta sig till den man köpt plagget av. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronapandemin

Mer i ämnet