Felicia Strid är en ev flera missnöjda bilköpare som Plusredaktionen pratat med. Foto: SVT / TT

Efter Plus granskning – nu stoppar Blocket bilhandlarna från att annonsera

Uppdaterad
Publicerad

SVT:s granskning av bilhandlare som struntar i Allmänna reklamationsnämndens fick säljsajten Blocket att reagera. Efter flera varningar släcker nu Blocket ner annonssidorna till de bilhandlare som annonserar på säljsajten.

SVT:s konsumentredaktion Plus har under en längre tid granskat flera bilhandlare som inte kompenserar sina missnöjda kunder. En av Sveriges många upprörda bilköpare är Felicia Strid, som köpte en bil som gick sönder strax efter köpet.

Granskningen av bilhandlaren, som på Blocket har kallat sig Skånes bilteam i Lödde AB, visar att företaget egentligen heter Carlos Cars AB, men också att personerna bakom även har sålt bilar på Blocket under namnet Carlos Cars & Company.

De båda varianterna av Carlos Cars har vid upprepade tillfällen struntat i att följa ARN:s rekommendationer att kompensera sina kunder. Detta trots att de genom att godkänna Blockets villkor för annonsering har lovat att göra just det.

Får inte längre annonsera

Efter Plus granskning ställde Blocket ett ultimatum: ”kompensera kunderna eller sluta annonsera hos oss”. Carlos Cars fick 14 dagar på sig att göra detta.

Eftersom bilhandlarna trots denna uppmaning inte har gjort detta har nu deras annonssidor stängts ner.

– Det känns tråkigt att de väljer den vägen, säger Felicia Strid om att Carlos Cars valt att inte kompenserat henne.

För hennes del återstår nu endast ett alternativ för att få sina pengar tillbaka: att stämma bilhandlaren och ta ärendet till domstol. Felicia har ännu inte bestämt om hon vill använda den möjligheten.

Fler anmälningar efter Plus granskning

Blocket har länge haft i sina villkor att deras annonsörer ska följa ARN, men efter Plus granskning verkar antalet missnöjda kunder som anmäler ha ökat.

– Vi ser att fler konsumenter nu hört av sig med ARN-beslut efter ert program än tidigare, säger Thomas Bäcker, kundsäkerhetschef på Blocket.

Allmänna reklamationsnämnden (ARN)

Visa

ARN är en myndighet som gör kostnadsfria juridiska bedömningar av tvister mellan konsumenter och företag. Deras beslut är rekommendationer, och om ett företag väljer att inte följa en sådan rekommendation måste konsumenten vända sig till en domstol för att kunna få fram ett tvingande beslut.

Alla bilhandlare som är medlemmar i Motorbranschens riksförbund förbinder sig att följa ARN:s beslut.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Plus granskar bilköp

Mer i ämnet