Vad tycker du om det svenska parkeringssystemet? Plus vill höra din åsikt! Foto: Matilda Sandberg/SVT

Finska riksdagen vill stoppa den privata parkeringsövervakningen

Uppdaterad
Publicerad

122 av 200 finska riksdagsledamöter skrev nyligen under en motion om att parkeringsövervakningen endast ska bli en offentlig uppgift.

– Det är rena rama vilda västern som råder, säger Joonas Könttä, riksdagsledamot för Centern.

Enligt Svenska Yle har representanter från alla finska riksdagspartier skrivit under motionen, som nu blir en fråga för riksdagens lagutskott.

– En viktig princip är att man ska skriva ut böter åt den som är värd böter, säger Marko Kilpi, Samlingspartiet.

Han menar att den offentliga parkeringsövervakningen i Finland, till skillnad från de privata parkeringsföretagen, ofta använder sig av en rimlighetsprincip där man inte alltid automatiskt utfärdar böter.

Fick själv böter

Motionen initierades av riksdagsledamoten Kimmo Kiljunen, Socialdemokraterna, efter att han själv fått böter för att han hade satt sitt kvitto under vindrutetorkaren istället för på instrumentbrädan.

– Lagmotionens huvudsakliga mål är att förändra lagen så att det blir ett slut på de privata parkeringsbolagens oskäliga avgifter för felparkerade bilar och slut på att tjäna pengar på parkeringsböter, säger Kiljunen, som också uppger att han under sin tid som riksdagsledamot aldrig har fått så mycket respons på en motion som på den här.

Är du också upprörd över en p-bot? Eller har du insyn i parkeringsbranschen? Här kan du tipsa Plus reporter – och följa granskningen av det svenska parkeringssystemet!

Plusredaktionens arbete bygger på dina tips. Foto: Matilda Sandberg/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Plus granskar p-böter

Mer i ämnet