Maria Persson jobbar på Torsby Camping som har drabbats hårt av dagens strul med kortterminalerna. Foto: TT/Privat

Kortterminaler låg nere under hela måndagen – tusentals drabbade

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagen drabbades flera kunder av att det inte gick att betala med kort i butiker runt om i Sverige. Detta berodde på en akut driftstörning hos Babs Paylink som distribuerar kortterminalerna. Vid 21-tiden ska dock problemet ha blivit åtgärdat, enligt företagets hemsida.
– Det har varit kaos. Folk har lånat pengar av varandra för att kunna betala, säger Maria Persson på Torsby Camping.

Från klockan 12.30 på måndagen låg vissa kortterminaler från Babs paylink nere i hela landet.

– Det är 13 000 av våra kunder som har drabbats vad vi kan se och det gäller mobila terminaler över hela landet, säger Gunnar Wennerstein, vd för Babs Paylink till SVT Nyheter.

Felet låg hos företagets operatör Maingate som hade centrala driftstörningar.

Gått miste om flera kunder

På Torsby Camping i norra Värmland har man drabbats hårt av problemet med kortterminalerna. Ända sedan klockan 11 i förmiddags har inga kunder kunnat betala med sina kort, vare sig i receptionen, eller i campingens butik och restaurang.

– Det har varit kaos, som man säger. Vi har flera utländska gäster som inte har några kontanter med sig, säger Maria Persson, receptionsansvarig på Torsby Camping.

Under dagen har personalen behövt lösa situationen så gott de kunnat genom att skriva vad kunder är skyldiga på små lappar. De har även skickat fakturor till gäster som är skyldiga större summor. Företaget har även gått miste om många kunder som velat göra mindre köp, men som inte haft kontanter på sig. De hoppas att kunder ska kunna betala det de är skyldiga under morgondagen.

När kortterminalerna slutade fungera försökte Maria Persson söka på internet efter information om vad som kan ha hänt. Men det var inte förrän en annan företagare i Torsby taggade henne i ett inlägg på facebook som hon förstod vad problemet var.

– Folk står helt handfallna. Vi har inga kontanter i dag och kunder uppmanas att betala med kort. Men när något sånt här händer, är det ingen som vet vad man ska göra. Folk blir helt förvirrade, säger hon.

Terminalerna åter igång enligt företagets hemsida

Enligt Babs Paylinks hemsida ska problemet nu vara löst sedan klockan 21.00 på måndagskvällen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.