Inkassoföretagets ägare: ”Jag har en tvillingbror”

Uppdaterad
Publicerad
När Plus åker till Estland för att ta reda på hur den otillåtna inkassoverksamheten går till får vi ett märkligt svar.

Många svenska konsumenter vittnar om att de fått fakturor från bilvärderingssajterna Autopriser.net och Hurmycket.com, trots att de inte alls har velat betala för att få sin bil värderad. 

De som ändå stått på sig och bestridit fakturorna har då fått inkassokrav från den estniska juristbyrån Storm & Mets, som hotar att dra saken inför estnisk domstol. Detta trots att alla tvister mellan konsumenter och näringsidkare ska ske i konsumentens hemland. 

LÄS MER: Datainspektionen: ”inkassoverksamheten är olaglig”

Konfronteras i Estland

Plusredaktionen har sökt både Autopriser.net, Hurmycket.com och Storm & Mets, men inte fått något mer svar än från Storm & Mets som säger att de följer estnisk lagstiftning. Därför begav sig Plus 2016 till Estland för att söka upp de ansvariga.

På den adress som står på Storm & Mets hemsida hittar vi inget alls. När vi däremot besöker en annan adress som vi fått tips om så dyker ägaren, Reimo Mets, upp på gatan. Men Plus vill han inte prata med. 

–Jag har en tvillingbror, säger han. 

Plus: Bedriver du företagsverksamhet i Sverige?

–Nej.

Se hela konfrontationen i klippet.

LÄS MER: Bilvärderingen på nätet ledde till estniska hot om domstol

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Konsumtion på nätet

Mer i ämnet