Enligt Göran Millqvist, professor i civilrätt, hade Gunnar haft små chanser att få tillbaka sina gitarrer vid en tingsrättsprocess. Foto: Stockholms universitet/SVT

Juridikprofessorn: ”Regelverket har maskor och hål”

Uppdaterad
Publicerad

Bedragarna som lurade till sig Gunnar Sundbergs gitarrer belånade dem hos en pantbank. Trots det ger lagen troligtvis pantbanken rätt att ta betalt av Gunnar för att få tillbaka gitarrerna, eftersom de tagit emot dem i god tro. Men hade Gunnar blivit bestulen istället för bedragen hade han haft rätt till gitarrerna.

Det här fallet illustrerar att regelverket har en del maskor och hål. Det är synd om Gunnar, säger Göran Millqvist, professor i civilrätt vid Stockholms universitet.

Lagen säger att den som köpt något i god tro har rätt att behålla sakerna. 2003 infördes dock ett undantag: Om egendomen är stulen eller tagen från den rätta ägaren under hot eller tvång kan en köpare inte längre hävda att de handlat i god tro.

Medvetet val

När lagen skrevs om fördes diskussioner om att detta undantag skulle gälla även andra typer av brott, till exempel bedrägeri. Men enligt Göran Millqvist gick resonemanget att för många undantag skulle påverka normal vettig handel alltför mycket.

– Lagstiftaren gjorde den riskfördelningen med öppna ögon. Men det blir både märkligt och svårt att förklara för folk, säger Göran Millqvist till Plusredaktionen.

Små chanser för Gunnar

Gunnar Sundberg har nu valt att köpa tillbaka sina gitarrer från pantbanken. Men om han istället hade valt att gå till domstol hade han enligt Göran Millqvist haft små möjligheter, just eftersom bedrägeri inte räknas som ett undantag i lagen om god tro.

– Pantbanken har visserligen bevisbördan och behöver styrka att omständigheterna kring deras köp var helt normala. Men lyckas de bevisa det så har de rätt till gitarrerna.

Har du råkat ut för något liknande? Eller något annat bedrägeri i samband med ett köp? Kontakta SVT:s konsumentredaktion Plus.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer