Bygghemma group äger bland annat Trademax.se som säljer möbler med mera. Foto: SVT

”Konsumenterna vet vad ett rekommenderat pris är”

Uppdaterad
Publicerad

Bygghemma group använder sig av rekommenderade priser i sin marknadsföring, något som har fått Konsumentombudsmannen att stämma företaget för vilseledande marknadsföring. Mikael Olander, koncernens VD, svarar nu på kritiken och hävdar att de rekommenderade priserna kommer från leverantören och inte är vilseledande.

Uppdatering: Sedan den här artikeln publicering har ett av företagen inom koncernen, Trademax, dömts för att bryta mot marknadsföringslagen och därför ska betala fyra miljoner i marknadsstörningsavgift.

SVT:s konsumentredaktion Plus har granskat flera av företagen i Bygghemmakoncernen och har kunnat visa att de i flera fall använder sig av rekommenderade priser på varor som endast säljs av företagen inom koncernen. Inga av de granskade produkterna säljs heller för de rekommenderade priserna.

Mikael Olander, VD för Bygghemma group, hävdar att de rekommenderade priserna kommer från leverantörerna.

–Ett rekommenderat pris är ett pris som leverantören rekommenderar att varan ska säljas för. Det är dock upp till varje återförsäljare att sätta sitt eget försäljningspris. I många fall väljer Trademax att sätta lägre priser än vad leverantören rekommenderar, skriver Mikael Olander i ett mejl till Plusredaktionen.

Kommer då inte kunden att uppfatta det som att de sparar pengar?

–Det är vår uppfattning att det tydligt framgår att prisjämförelsen är med leverantörernas rekommenderade pris och att konsumenterna vet vad ett rekommenderat pris är.

”Priset följer med produkten”

När det gäller de varor som endast säljs av företagen inom Bygghemmakoncernen, exempelvis Trademax egna varumärke Scandinavian Choice, menar Mikael Olander att varan inte är framtagen av företaget och därför fortfarande har ett rekommenderat pris från leverantören.

– Det är produkten som sådan som har ett rekommenderat pris oavsett vilket varumärke som återförsäljaren, i det här fallet Trademax, väljer att sätta på produkten.

Trademax stämdes förra året av Konsumentombudsmannen (KO) bland annat för företagets användning av rekommenderade priser.

–Vi har en annan uppfattning vad som gäller marknadsrättsligt för användning av rekommenderade priser. Frågan har inte prövats tidigare av domstol så det är därför välkommet att frågan nu prövas. Om det skulle slås fast, i högsta instans, att Trademax har gjort fel kommer vi givetvis att rätta oss efter det, skriver Mikael Olander.

Den här artikeln bygger på ett tittartips. Vad vill du att SVT:s konsumentredaktion ska granska? Tipsa oss här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.