Pierre från Malmö berättar för Plusredaktionen om hur han känner sig lurad i samband med hans senaste köp av bitcoin. Foto: Arkivbilder (TT)

Pierre köpte bitcoin – 75 procent försvann i avgifter

Uppdaterad
Publicerad

När Pierre från Malmö köpte kryptovalutan bitcoin via danska företaget Coinify försvann cirka 75 procent av värdet i vad han menar är dolda transaktionsavgifter.

– Jag kallar det bedrägeri. Coinify har ju valt att undanhålla den här informationen före köpet, säger han till SVT:s konsumentredaktion Plus.

Pierre har tidigare handlat bitcoin av andra företag, men den 21 december 2017 var första gången som han testade att handla bitcoin via Blockchain.info, som samarbetar med danska Coinify för transaktionerna.

– Det fanns en liten blänkare på hemsidan om att det just då kunde bli lite höga avgifter vid köp, men jag hade aldrig kunnat drömma om att 75 procent skulle försvinna i avgifter.

Pierre hade valt att satsa 50 euro, eller cirka 500 kronor, och omvandla dessa till bitcoin. Precis innan han skulle genomföra köpet så kom det upp information om att han skulle få 0,00366 bitcoin för sina 500 kronor.

370 kronor i transaktionsavgift

Men när Pierre hade genomfört transaktionen visade det sig att han bara hade köpt 0,00095 bitcoin, motsvarande cirka 130 kronor. När han vände sig till Coinify meddelade företaget att 0,0027136, eller cirka 370 kronor, hade dragits i transaktionsavgift. Pierre hävdar att han inte har fått information om den höga avgiften innan köpet.

Pierre vill reklamera transaktionen, som han tycker strider både mot EU-direktiv om orättvisa affärsmetoder och den svenska prisinformationslagen.

– Coinify vill inte att man som kund ska veta hur mycket som försvinner i avgift. Ingen skulle ju köpa bitcoins om de visste att det är så här höga transaktionsavgifter.

”Kunden har fått information”

Coinify svarar i en mejlkonversation med Pierre att information har gått ut till kunderna om att transaktionsavgifterna ska betalas av kunderna själva från den 30 november 2017. Företaget hävdar att de bara tar ut 3 procent i överföringsavgift.

Transaktionsavgiften går enligt företaget oavkortat till bitcoingrävare, specialbyggda datorer som är anslutna till nätverket för att lösa de ekvationer som krävs för att verifiera en transaktion.

I ett svar till Plusredaktionen skriver Coinify att informationen om höga transaktionsavgifter den 21 december ska ha presenterats till Pierre vid minst tre tillfällen innan köpet. Enligt företaget ska det också ha framgått hur hög transaktionsavgiften skulle vara innan han bekräftade ordern.

Bitcoin är en så kallad kryptovaluta, ett slags digital valuta, som har till syfte att möjliggöra betalningar över internet direkt mellan användare utan någon inblandning från tredje part. Bitcoin saknar alltså sedlar och mynt, och är istället en lång rad ihopsatta datatecken som lagras digitalt, till exempel i en dator.

Den här artikeln bygger på ett tittartips. Vad vill du att SVT:s konsumentredaktion Plus ska granska? Tipsa oss här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.