– Jag tycker att de som står bakom det här ska betala för det, säger Ingela Larsson, marknadsansvarig på LRF Samköp. Foto: Lena Koller

LRF Samköp polisanmäler kritiserad elmäklare

Uppdaterad
Publicerad

Kunder som drabbats av felaktig fullmaktshantering från elbolag uppmanas höra av sig till LRF Samköp för att koppla ihop alla polisanmälningar mot KR Energiförvaltning.
– Ju fler anmälningar det finns, desto enklare blir det att komma åt dem, säger Ingela Larsson, marknadsansvarig på LRF Samköp.

I Plus granskning av elbolag har vi berättat om småföretagare som mot sin vilja fått sina elavtal utbytta genom gamla fullmakter som vandrat olika vägar genom företagen Svensk Kraftrevision, KR Energiförvaltning, Nordisk Krafthandel och Axilia. Plus har varit i kontakt med KR Energiförvaltning, som hittills inte har hört något om LRF Samköps polisanmälan, men ser allvarligt på det som hänt. 

– Det är beklagligt att LRF säger att det är falska fullmakter. Det de säger är ju att jag är en brottsling, och det kommer jag agera och ta väldigt seriöst på. Jag kommer att dra dem inför rätta. De har orsakat skada för mitt företag, säger Robert Majkut. 

Uppmärksam kundtjänst  

LRF Samköp är ett dotterbolag till LRF och driver ett eget elbolag. I januari 2019 blev LRF Samköp kontaktade av en kund som fått välkomstbrev från ett nytt elbolag, trots att han inte velat byta. LRF Samköp blev då uppmärksam på att KR Energiförvaltning skickade felaktiga fullmakter till dem.

– Det stod att vi skulle ange bindningstid, brytavgift, nuvarande pris och skicka kopia på senaste elfakturan. Om vi hade svarat på det hade elbolaget haft de uppgifter de behöver för att ta kunden från oss, men de har inte lyckats med det. Vi har haft ögonen på de här fullmakterna, säger Ingela Larsson, marknadsansvarig på LRF Samköp. 

Gjort polisanmälan 

När LRF Samköps kundtjänst ringde upp och kontrollerade uppgifterna med kunden, kunde de förhindra att han ofrivilligt slutade vara kund hos dem.

– Man kan ju inte ta en kund som inte vill bli kund. Men det är slugt gjort. Hade inte kunden hört av sig till oss först hade vi säkert gjort som andra elbolag har gjort och skickat underlag för att göra leverantörsbytet, säger Ingela Larsson. 

Totalt har de varit i kontakt med ett 30-tal personer, både kunder och andra, som fått fullmaktsproblem. LRF Samköp har en period jobbat mot en polisanmälan om urkundsförfalskning och bedrägeri då LRFs jurister bedömer att det finns felaktigheter i fullmakterna från KR Energiförvaltning.

– De fullmakter som vi har sett har förfalskats och har datum som inte stämmer, säger Ingela Larsson.

– Vi har gjort en kartläggning av vilka bolag som är involverade. Våra jurister sa att det blinkade varningslampor, men att det kan bli svårt. Vi har ju inte förlorat kund eller pengar, vi kan bara anmäla vad som kunde ha hänt, säger Ingela Larsson.

Kan koppla samman anmälningar 

En polisanmälan gällande försök till bedrägeri är nu ändå gjord mot KR Energiförvaltning. LRF Samköp vill uppmana alla drabbade småföretagare, kunder och privatpersoner som också vill polisanmäla fullmaktstrassel med berörda elbolag att höra av sig till LRF Samköp. Genom att använda samma diarieärendenummer kan många polisanmälningar kopplas samman och på så sätt ge polisen en bredare bild av problemet.      

– Man får jättegärna höra av sig till oss. Ju fler anmälningar det finns, desto lättare blir det att komma åt dem, säger Ingela Larsson. 

Ett kärt besvär 

Hur ska ni ta er an en eventuell anstormning i kundtjänsten?  

– Vi kan inte göra så mycket mer än hänvisa till att man får göra sin egen polisanmälan om man är drabbad. Och då kan vi uppge vårt diarienummer. Det ska vi klara av. Kan vi vara med och bidra till att ansvariga lägger av med det här så känns det som ett kärt besvär, säger Ingela Larsson. 

Vad tänker du om KR Energiförvaltnings fullmaktshantering? 

– Är det verkligen värt det? Hur sover man om nätterna? Hur mycket pengar finns det ens att tjäna på det här? Det känns så futtigt. Och väldigt beräknande, säger Ingela Larsson.

– Jag sover ganska bra. Jag kan ju ställa samma fråga tillbaka. De använder ganska mycket resurser för att sprida lögner, säger Robert Majkut, operativ chef på KR Energiförvaltning.

Läs mer om hur KR Energiförvaltning svarar här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Plus granskar elbolag

Mer i ämnet