Fastighetsmäklarinspektionen har inte som rutin att meddela mäklarföretagen om deras anställda förlorar sin mäklarlicens. Foto: Matilda Sandberg/SVT

Mäklare fortsatte sälja trots indragen licens

Uppdaterad
Publicerad

En mäklare fick sin licens återkallad av Fastighetsmäklarinspektionen, men trots det fortsatte han arbeta för mäklarfirman Bjurfors. Det avslöjar Plus granskning.

SVT:s konsumentredaktion Plus har under en längre tid granskat bostadsaffärer och redaktionen har bland annat tittat närmare på alla anmälningar som gjorts mot mäklare till Fastighetsmäklarinspektionen (FMI).

Granskningen visar bland annat att en fastighetsmäklare som arbetade på mäklarfirman Bjurfors i augusti 2017 blev anmäld till FMI av en missnöjd säljare. Detta bland annat eftersom lägenheten visades utan säljarnas godkännande.

På våren 2018 tog FMI kontakt med mäklaren för att höra hans version, men trots otaliga påminnelser svarade mäklaren aldrig på anmälan. FMI:s, disciplinnämnd beslutade därför att dra tillbaka mäklarens legitimation.

Trots det fortsatte mäklaren ändå sitt arbete på mäklarfirman Bjurfors. Enligt annonser på Bjurfors hemsida har han sålt åtta lägenheter i Stockholm efter beslutet att hans legitimation återkallats.

Vd:n kände inte till fallet

Plusredaktionen har under flera veckors tid försökt nå mäklaren utan att lyckas.

När redaktionen tog kontakt med Bjurfors hade den aktuella mäklaren två aktiva annonser där han stod som ansvarig mäklare. Och mäklarföretagets vd kände inte till att mäklaren förlorat sitt tillstånd att arbeta som mäklare.

– Det var bra att ni uppmärksammade oss på det här. Vi har nu tagit bort hans annonser på nätet. Man måste såklart ha sin registrering för att jobba hos oss, säger Fredrik Kullman, vd på Bjurfors Stockholm.

Fredrik Kullman, vd Bjurfors. Foto: SVT

Sålde lägenheter efter delgivning

Enligt FMI:s tillsynschef David Johansson försöker de delge mäklarna så snart som möjligt via rekommenderat brev. Men ibland håller sig mäklarna undan och myndigheten måste då anlita en delgivningsman.

– Det behövdes dock inte i det här fallet. Vi fick in underskriften den 21 februari, säger David Johansson.

Men även efter att mäklaren blivit delgiven beslutet har mäklaren sålt tre lägenheter och en av dem såldes efter att beslutet vann laga kraft den 15 mars. Enligt Bjurfors vd var det dock inte den avstängda mäklaren som skrev det kontraktet.

– Det var en lycklig omständighet. Han gick på föräldraledighet och hans chef tog den sista kontraktsskrivningen, säger Fredrik Kullman.

Bjurfors inför nya rutiner efter Plus granskning

En mäklarlicens är personlig och har ingen koppling till företaget. Företagen meddelas inte heller om FMI beslutar att dra tillbaka mäklarens registering.

– Att vi som mäklarföretag inte får den information är anmärkningsvärt, säger Fredrik Kullman.

Kullman säger också att deras anställda är skyldiga att informera om de får sin registrering återkallad. Men trots det inför Bjurfors nu nya rutiner för att själva kontrollera sina 400 mäklare mot FMI:s register varje månad.

– Den rutinen har vi inte haft. Den har vi infört nu, säger Fredrik Kullman.

Följ Plusredaktionens bostadsgranskningar här – och tipsa reportern!

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.