”Det är ett problem att mäklare som inte vill ha med oss att göra håller sig undan” – Marie Karlsson Tuula, Fastighetsmäklarinspektionen Foto: TT/Andreas Reichenberg

Fastighetsmäklarinspektionen: ”Vi kommer bli hårdare nu”

Uppdaterad
Publicerad

Fastighetsmäklarinspektionen (FMI) skärper tonen mot mäklare som håller sig undan. Mäklare har tidigare fått många chanser att svara på anmälningar från missnöjda kunder, men nu kommer mäklarlegitimationen att dras in automatiskt efter två påminnelser.

SVT:s konsumentredaktion Plus har under en längre tid granskat mäklare som inte sköter sig.

– Det är ett problem att mäklare som inte vill ha med oss att göra håller sig undan, säger Marie Karlsson Tuula, ordförande för Fastighetsmäklarinspektionens disciplinnämnd.

”Inte bra för konsumenten”

En fastighetsmäklare blev 2017 anmäld till Fastighetsmäklarinspektionen av en missnöjd säljare. Säljaren påstod att mäklaren påbörjat en förmedling utan att något avtal var skrivet.

Mäklaren ska också ha låtit en mäklarassistent ha en visning i lägenheten utan säljarnas godkännande, men det har inte kunnat utredas eftersom mäklaren inte lämnat sin version.  

FMI uppmanade vid upprepade tillfällen mäklaren att svara på anmälan men fick aldrig något svar och i november 2018 fattade FMI:s disciplinnämnd beslutet att dra in mäklarens legitimation.  

– Det är inte bra för konsumenten och det är inte meningen att de som motsätter sig en utredning ska fortsätta som mäklare, säger Maria Karlsson Tuula på FMI.

Plusredaktionen har sökt den aktuella mäklaren men inte kunnat nå honom.

Mäklare håller sig undan

Förra året blev fler mäklare än någonsin av med sin mäklarlicens. Totalt handlar det om åtta beslut och fem av besluten berodde på att mäklaren inte svarade på anmälningar som kommit in till FMI. Enligt disciplinnämndens ordförande blir det allt vanligare att mäklare försöker håller sig undan i förhoppning att slippa straff. 

 – Det är ursäkter i all oändlighet. Men vi kommer bli hårdare nu. Det kommer bli två påminnelser sen kommer licensen åka, säger Maria Karlsson Tuula.

Följ Plusredaktionens bostadsgranskningar här – och tipsa reportern!

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.