Netflix håller på att testa en funktion där man som användare kan laborera med uppspelningshastigheten. Tilltaget har inte fallit i god jord hos filmskaparna som nu öppet visar sitt missnöje med tv-jätten. Foto: TT

Nya ”snabba” Netflix i storbråk med regissörerna: ”Spektakulärt dålig idé...”

Uppdaterad
Publicerad

Ligger du efter i serietittandet? Streamingjätten Netflix testar nu att i liten skala lansera en tjänst där användarna kan snabba på sin tv-konsumtion med upp till 50 procent genom att höja uppspelningshastigheten. Men tilltaget har inte uppskattas av filmskaparna som nu öppet visar sin avsky mot företagets planer.

För den som exempelvis är intresserad av Breaking bad-uppföljaren ”El Camino”, men har missat att se alla 62 avsnitt av Netflix långkörare, skulle tjänsten kunna vara ett läge att snabbt ta sig ifatt. Tjänsten innebär konkret att användarna kan laborera med uppspelningshastigheten och då välja att spela serier mellan 0,5 gånger till 1,5 gånger den faktiska hastigheten.

Så mycket tid kan du spara

De i runda slängar 60 timmar drogdrama i exemplet med ”Breaking bad” skulle med ett knapptryck förvandlas till mer modesta 40 timmar – och på så vis ”spara” 20 timmars tv-tittande – om serien spelades upp 1,5 gånger snabbare.

Men flera upphovsmakare uppskattar inte att man ändrar i deras verk och nu ryter några riktiga branschbjässar ifrån på skarpen via Twitter:

”Tvinga mig inte att ringa varenda regissör och producent på jorden för att ta den här striden mot er. Spara mig den tiden, för jag kommer att vinna”, skriver producenten Judd Apatow, som varit involverad i en lång rad framgångsrika komedier som ”Nollor och nördar”, ”Anchorman” och ”The cable guy” – för att nämna några.

”Spektakulärt dålig idé”

Brad Bird, en av männen bakom Simpsons, fyller i:

”Ännu en spektakulärt dålig idé. Varför stötta filmmakares visioner å ena sidan och sedan arbeta för att förstöra presentationen å andra sidan?”

Noterbart är att funktionen hittills är begränsad till Android-appen för Netflix och för tillfället utvärderas. Huruvida den av flera filmskapare starkt ifrågasatta funktionen kommer att lanseras på bred front återstår att se. I ett blogginlägg utvecklar företaget sin syn i den infekterade frågan:

”Vi har i nuläget inga planer på att lansera detta och om vi beslutar att göra så i framtiden beror i hög grad på feedbacken vi får in.”

Se Kulturnyheternas tv-kritiker Kim Veerabuthroo Nordberg kommentera i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer